21 • 10 • 2015

Eksportēti gandrīz 10 miljoni meža stādu

Stadu pievesana copy copy

Šogad AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” stādaudzētavās līdz oktobra vidum kopumā realizēti 44 miljoni meža stādu, no kuriem 9,4 miljoni eksportēti ārvalstu klientiem. 22,9 miljoni kociņu iestādīti LVM apsaimniekotajās platībās, un 11,7 miljoni – pārdoti vietējiem mežu apsaimniekotājiem.

Šogad jau eksportēto stādu apjoms ir pieaudzis, salīdzinot ar pērno gadu, kad tika eksportēti 8,8 miljoni stādu. „Daļu stādu vēl gada nogalē eksportēsim uz Zviedriju, kur klienti ievietos tos savās saldētavās nākamā gada pavasara realizācijai. Šogad pēc speciāla Igaunijas valsts mežu (RMK) pasūtījuma izaudzējām 1 miljonu priedes ietvarstādu Igaunijas mežiem,” stāsta „LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece Laima Zvejniece. LVM stādaudzētavās aug gan ietvaru, gan kailsakņu ar uzlaboto sakņu sistēmu priežu, egļu un bērzu stādi. No koku sugām eksportēta pamatā tiek egle, bet pēdējos gados nelielos apjomos uz Zviedriju un Igauniju tiek eksportēta arī priede, uz Lietuvu – hibrīdapse. Visvairāk stādu ārvalstu tirgum nāk no modernajām Podiņu un Strenču kokaudzētavām.

Laima Zvejniece vērš uzmanību: „Mūsu galvenais uzdevums ir nodrošināt Latvijas mežkopju vajadzības. Mūsu stādaudzētavu kapacitāte ir liela, mēs varam atļauties arī eksportēt, tādējādi stiprinot ne tikai LVM saimniecisko darbību, bet visas Latvijas ekonomiku.”

Uzņēmuma pārvaldībā ir deviņas kokaudzētavas: Strenču, Mazsilu, Podiņu, Kalsnavas, Popes, Jelgavas, Valmieras, Smiltenes un Pļaviņu kokaudzētava, kurās tiek audzēti priedes, egles, bērza, melnalkšņa, lapegles, ātraudzīgās apses stādi kopējā platībā 334,6 ha. Vienlīdz tiek attīstīta arī dekoratīvo stādu ražošana un izveidoti stādu pārdošanas laukumi.  LVM Seklas un stadi kokaudzetavas

 „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavas lejupielādei.