30 • 10 • 2015

„Dabas dienā” spriež par mežaudžu ražības palielināšanu

13891

21. oktobrī Ropažos notika AS „Latvijas valsts meži” organizētā „12. Dabas diena”, kurā tika runāts par LVM kopšanas ciršu vadlīnijām mežaudžu ražības palielināšanai.

LVM ir atjaunojusi un papildinājusi krājas kopšanas ciršu jeb mežaudžu retināšanas vadlīnijas, nosakot plānošanas un nepieciešamā kopšanas apjoma aprēķināšanas pamatprincipus. Ievērojot vadlīnijās noteikto kopšanas biežumu un intensitāti tiks uzlabota audzes kvalitāte. Cērtot zemākas kvalitātes, nevērtīgākus, bojātus, nomāktus un slimus kokus, lielāko pieaugumu pēc kopšanas dos tieši vērtīgākie koki. Turklāt tās meža platības, kurās reizē ar krājas kopšanas cirti ir notikusi mērķtiecīga meža ainavas veidošana, ir ainaviski daudz pievilcīgākas.

Vadlīnijas ir sagatavotas saskaņā ar LVM dabas aizsardzības prasībām, ar mērķi samazināt saimnieciskās darbības ietekmi uz vidi, t.sk. uz ainavu un nodrošināt bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu katrā meža darbu vietā. Vadlīnijās aprakstīti saglabājamie bioloģiski nozīmīgi meža struktūras elementi, aprakstīta krājas kopšanas ciršu plānošana un izpilde mežaudzēs, kas robežojas ar aizsargājamiem biotopiem, kā arī noteiktas papildus prasības krājas kopšanas ciršu izpildei medņu riestu teritorijās, kas ir būtiski bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un meža darbu ietekmes uz vidi mazināšanai.

Pasākumā piedalījās mežzinātnes institūta „Silava”, Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes, Zemkopības ministrijas Meža departamenta, Valsts meža dienesta, Dabas aizsardzības pārvaldes,  SIA „Rīgas meži”, kā arī citu meža īpašnieku pārstāvji.

„Dabas dienas” tiek rīkotas, lai informētu par jaunāko mežu apsaimniekošanā, kā arī lai diskutētu par dažādiem sabiedrību interesējošiem jautājumiem saistībā ar mežu un dabas vērtību apsaimniekošanu LVM apsaimniekotajos mežos.

13887