29 • 12 • 2015

Jaunais gads mežā

mezs1

Lai gan Ziemas saulgriežu laiks nelutināja ar balto sniegu, daudzas ģimenes izmantoja brīvās dienas, lai dotos izzinošās pastaigās AS „Latvijas valsts meži” atpūtas objektos. Arī gadu mijas laiks var izvērsties par īstu piedzīvojumu, dodoties uz mežu. 31. decembrī un 1. janvārī Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē iespējams doties meža taku piedzīvojumā un baudīt krāsaino gaismu un meža saspēli, bet LVM Pokaiņu mežā – pastaigas laikā apskatīt akmeņus un pacienāt ar līdzpaņemto našķi arī meža dzīvniekus. 

gaismukoki 

Ar gaismu pretīm tumsai                          

Aizvadītajās Ziemassvētku brīvdienās Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē takās bija devies ziemas periodam iespaidīgs apmeklētāju  skaits – vairāk nekā 700 viesu. Tas, salīdzinot ar citu gadu Ziemas saulgriežu laiku dabas parkā Tērvetē, ir iespaidīgs tūristu pieplūdums.

Arī gada izskaņā ikviens parka apmeklētājs ir aicināts doties pastaigā uz Pasaku un Rūķīšu mežu, izvēloties savu maršrutu no 35 kilometrus garajām parka takām, kā arī vērot savdabīgu meža un gaismas saspēli no pulksten 17 līdz 22 mežā daļā, kas atrodas pie parka galvenās ieejas – līdzās jaunajam koka tiltam – laboratorijai. Arī trīs citu taku posmi parkā būs izgaismotas no pulksten 17 līdz 20. Savukārt visa pasaku saime parka viesus sagaidīs jau 2. janvārī.

Jāatceras vien paņemt līdzi karstu dzērienu un ēdienu, jo šajās dienās parka informācijas centrs, kafejnīca un darbnīcas būs slēgtas. Arī līdzpaņemtais gaismas lukturītis palīdzēs vieglāk atrast atpakaļceļu un pamanīt apkārtējos vakara tumsā.

k IMG 2823 copy

Zināšanas glabājas akmeņos

Arī LVM Pokaiņu mežs, neskatoties uz to, ka informācijas centrs būs slēgts šajās dienās, gaidīs gan lielus, gan mazus akmens noslēpumu atklājējus. Līdzās mājās gatavotajam karstajam dzērienam un uzkodām, var sarūpēt kādu burkānu meža zaķim.

Pokaiņu mežā pirms saulgriežiem tika aizvadīta Ziemassvētku nedēļa bērniem, kuras ietvaros Pokaiņa palīgus – Mazpokainītes un Mazpokaini – apciemoja ap 145 bērnu no dažādām Latvijas skolām, lai atpūstos un smeltos zināšanas mežā. Bērni gan rībināja bungas, gan pūta milzu gliemežvākā, gan iepazina Pokaiņu mežu, kā senu zināšanu mežu, kur zināšanas glabājas akmeņos. Skolēni mācījās būvēt vigvamu, devās pāri vēlmju tiltam un saņēma Pokaiņu meža novēlējumus, Zikurātā skrēja pa Zvaigžņu spirāli un laida vēlmes kosmosā, baudīja gardumiem pie Brīnumegles, kā arī paši gādāja gardumus dzīvniekiem – eglēs kāra burkānus, ābolus – ko nu katrs bija sarūpējis. Skolēni gatavoja arī savu spēka zīmju amuletu.

Arī pārējās AS „Latvijas valsts meži” vairāk nekā 350 labiekārtotajās atpūtas vietās visā Latvijā iespējams saskatīt un iepazīt vēl neredzēto, atklāt vēl nezināmo vai vienkārši atpūsties un labi pavadīt laiku. Aicinām saģērbties atbilstoši laikapstākļiem, rūpēties par savu un apkārtējo drošību, ievērot tīrību un nemēslot mežā.

Lai jums veiksmīgs un panākumiem bagāts Jaunais gads! Uz tikšanos mežā!