16 • 12 • 2015

Iznācis mammadaba žurnāls „Laužam ledu”

lauzam ledu

Jaunais mammadaba žurnāls šoreiz aicina savus lasītājus „lauzt ledu” un ļauties tādām aktivitātēm, kas iepriekš vēl nav tikušas baudītas vai atsākt jau sen iemīļotas nodarbes, kas iespējamas vien ziemā. Ziemas pelde veselībai, zemledus makšķerēšanas triki, sportiskas aktivitātes ar sniega čībām vai slidām kājās.

Jelgavas ronis Aleksandrs Jakovļevs māca rūdīties un stiprināt veselību, turpinot peldēties ziemas laikā. Ledus jālauž arī bļitkojot – žurnāls atklāj tās vietas, kur ziemas laikā ķeras vislielākie asari un prāvākie zandarti, un atgādina lietas, kas jāatceras, pirms doties zemledus makšķerēšanā.

Ja laiks ir auksts un zeme balta, jādodas baudīt aktīvā atpūta dabā. Viens no Latvijā populārākajiem ziemas sporta veidiem ir slēpošana, ko cieņā turējuši pat vikingi. Baudīt slēpošanas priekus Latvijas valsts mežos var praktiski jebkur, bet jo īpaši distanču slēpošanai, riteņbraukšanai un orientēšanās sacensībām izveidotajos maršrutos Smiltenes mežos, Niedrāja ezera apkārtnē, kā arī Skaņāklana parkā. Savukārt Anete Brice atklāj ne vien savas iemīļotās trases Latvijā, bet arī mežu kā vērtību savā dzīvē.

Ja aizrauj distanču slēpošana, ikviens interesents – gan liels, gan mazs – var piedalīties „Mammadaba slēpojumā”, bet, ja priekšroka tiek dota mierīgākām pastaigām, tad pastaiga „sniega čībās” var izvērsties par īstu piedzīvojumu. Galvenais – nepalikt mājās, jo ziema piedāvā tik daudz iespēju, tās jāsteidz izmantot!

Nevar aizmirst arī decembra galveno notikumu – Saulgriežus. Svētku mielasts jāsarūpē gan lidoņiem, gan meža zvēriem – tikai pareizi! Arī šogad svētku sajūtu un smaržu var nest no LVM apsaimniekotajiem mežiem – žurnāls stāsta par priekšnoteikumiem, kas jāievēro mežā eglītes izvēlē un zāģēšanā. Savukārt LVM kokaudzētavās iegādātās eglītes, pēc pārstādīšanas dārzā, acis priecēs svētkos vēl vairākus gadus. Turklāt šajā žurnālā radošā darbnīca māca darināt svētku rotājumus no dabas veltēm, kas mājās ienesīs īstu meža elpu!

 mm 

 Lasīt žurnālu! 

AS „Latvijas valsts meži” jau astoto gadu izdod mammadaba žurnālus, kuros tiek stāstīts par ievērojamākajiem LVM apsaimniekotajiem atpūtas objektiem, dabas takām, purva laipām, torņiem, alām, ezeriem, kokiem u. c. atradumiem mežā.

Lai aktīvs un brīnumu pilns šis gadumijas laiks!