03 • 11 • 2015

Ar Mārtiņdienas svinībām atklās jaunu taku LVM Pokaiņu mežā

pokaini copy

Mārtiņi jeb Mārtiņdiena iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu, kad beidzas ražas darbi, ganu un veļu laiks. Ar jaunas takas atklāšanu LVM Pokaiņu mežā 7. novembrī jau no plkst. 13.00 tiks ieskandināta Mārtiņdiena ne vien ar gongu un folkloras kopas „Silavoti” dziesmām, bet arī skandinot visu, kas skan un vibrē, spīd un dod gaismu.

Jaunajā takā ir daudz ko redzēt. Tās vienā pusē paveras gaiša balto bērzu svētbirze, otrā pusē aplūkojamas spēcīgās egles. Takā atrodama Vēlmju piramīda, Veselības taka, Saules gadskārtu vārti un Zodiaka aplis, un pat apskatāmi divi jaunatklāti akmeņi Austras koka pakājē – Saulīte un Mēnestiņš.

Tādēļ, ka daudzi apmeklētāji uz LVM Pokaiņu mežu ved līdzi akmentiņu, Vēlmju piramīda nu būs tā vieta, kur to novietot, pievienojot tam savu vēlmi. Savukārt gadsimtiem vecās zīmes, kas mantotas no paaudzes paaudzē, nu ietvertas Veselības takā, ko ikviens interesants aicināts izstaigāt, izjust un ļauties šo zīmju dziedinošajam, aizsargājošajam un enerģiju nesošajam spēkam. Aprakstu par katru zīmi, kā arī par koka sugu, no kuras zīme veidota, būs iespēja uzzināt Mārtiņdienas pasākumā. Turklāt svētkos piedalīsies arī paši takas veidotāji, lai sniegtu atbildes uz interesentu jautājumiem par takas tapšanas gaitu un tur atrodamajām zīmēm.

Kad Veselības taka izieta, var ļauties astoņiem Saules gadskārtu vārtiem.  Zīmes izliktas atbilstoši debespusēm kā zvaigžņu vārti, kas atver telpu laikā. Izejot cauri zīmju aplim, var ieklausīties savās sajūtās, smelties spēku un enerģiju. Taku noslēdz no priežu sēdekļiem izlikts Zodiaka aplis, kur ikviens var atrast savu zīmi un brīdi pasēdēt, sajust savas debespuses enerģiju.

Iestājoties tumsai, Austras koks, dziesmu un skaņu pieskandināts, tiks izgaismots ar svecīšu gaismu, simbolizējot saules ceļu un pasaules kārtību. Tāpēc svētku viesiem noderēs līdzpaņemtais zvaniņš vai kāds cits skaņu radošs instruments kopīgai skanēšanai.

LVM Pokaiņu mežs aicina atpūsties un izzināt sevi caur dabu!