14 • 08 • 2015

Vētra nesaudzē Vidusdaugavas mežsaimniecību

DSC 0080

Saskaņā ar uzņēmuma rīcībā esošo operatīvo informāciju, pēc 12. augusta vētras konstatēti nopietni postījumi Vidusdaugavas mežsaimniecībā. Šajā reģionā gāztās un lauztās koksnes apjoms – apmēram 10 tūkstoši kubikmetru. Pašreiz LVM Vidusdaugavas plānotāji turpina postījumu apmēru apzināšanu.

 AS “Latvijas valsts meži” darbinieki, apsekojot teritoriju, lielākos vētras postījumus konstatēja Skaistkalnes meža masīvā, kur fiksēti vienlaidus gāzumi apmēram 10 hektāru platībā. Vidēji vienlaidus gāztā platība nepārsniedz vienu hektāru.

Skaistkalnē vējš sadalījās divos virzienos un jau mazākos apmēros turpināja virzīties uz Kurmenes pusi 20–30 kilometru garumā un uz Birzgali – apmēram 40 kilometru garumā. Postījumu platums visā garumā svārstījās no 1–2,5 kilometriem.

vetras virziens

Jaunsaulē gāztās un lauztās koksnes apjoms sasniedzis 400–500 kubikmetru, bet nav vienlaidus gāzumi. Kurmenē – ap 3 tūkstošiem kubikmetru, ir daži vienlaidus gāzumi. Pārējie postījumi – Skaistkalnē.

LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže novērojis, ka vētras laikā pārsvarā koki ir lauzti un liekti. Savukārt gāztajiem kokiem ir maza sakņu sistēma, kas liecina par to, ka tie bijuši atpalikuši vai slimi, piemēram, ar sakņu trupi.

Šobrīd norit darbi pie postījumu seku likvidēšanas un meža ceļu atbrīvošanas. LVM organizē ceļu atbrīvošanu un koksnes izvākšanu no meža iespējami īsos termiņos, lai nepazeminātos tās kvalitāte un meža sanitārais stāvoklis.