09 • 03 • 2015

Pirmizrādi piedzīvo videofilma „Ātrāk par straumi”

f64 plostnieki 050315 010

5. martā AS „Latvijas valsts meži” (LVM) ēkā, Vaiņodes ielā 1, pirmizrādi piedzīvoja Daugavas muzeja un kultūras menedžmenta centra „Lauska” veidotā dokumentālā filma par Daugavas plostniekiem „Ātrāk par straumi”, kas tapusi pateicoties uzņēmuma ziedojumam. Stāsts atklāj ne vien plostnieku amata romantisko pusi, piedzīvojumus, bet arī darba smago raksturu, kas bieži vien robežojās ar nāves briesmām.

Filmas režisors ir Raitis Vulfs, scenārija - Lauris Gundars, producents - Juris Zalāns.

Dokumentālās filmas pirmizrādē pulcējās plašs skatītāju loks – sākot no interesentiem, kuri plostu skatījuši tikai foto un muzeja materiālos, līdz pieredzējušiem sava amata meistariem. Gan Gaujas un Salacas, gan Daugavas plostnieki – galvenie filmas varoņi – atzina, ka filmas pirmizrāde ir svētku diena. „Paldies gan operatoriem, kuri uzdrīkstējās melnbaltā, dokumentālā formātā filmēt lietas, kas savulaik ne visiem bija pieņemamas, gan filmas veidotājiem, kas nogādāja kadrus līdz mūsdienu skatītājam ar šo nu jau krāsu filmu. Filmā iemūžinātas zuduša aroda prasmes, kuras nevar glabāt lādēs un atvilktnēs, šīs maņas glabājas vien to cilvēku „pirkstu galos”, kas ar koku pludināšanu ir pelnījuši maizi, kā arī plostu siešanas tradīcijas kopj mūsdienās. Upē viss notiek pa īstam!” teic LVM stratēģiskās attīstības vadītājs Mārtiņš Gaigals no biedrības „Gaujas plostnieki” Strenčos.

1985. gadā Daugavas muzeja direktores vadībā tika īstenota plosta pludināšanas eksperimentālā rekonstrukcija – pa Daugavu tika organizēts plosta brauciens, atkārtojot no sākuma līdz beigām visu plostu siešanas un laišanas procesu, kas tika iemūžināts šajā filmā. „Romantika. Tu stāvi Daugavas vidū, plosta aizmugurē, visapkārt milzīgs ūdens plašums un plosts tā precīzi slīd, vējš pūš, ūdens smarža.. Tas ir ļoti romantiski, pavisam citādāk, kā braucot ar laivu. Tā ir milzīga varēšana un spēks, apvienojumā ar drosmi un bravūru,” par piedzīvoto braucienu uz plosta dalās Daugavas muzeja direktore Daina Lasmane.

LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs norāda uz filmas izglītojošo vērtību ne tikai mežsaimniecības vēstures interesentiem, bet daudz plašākam cilvēku lokam. Uzņēmums cenšas veicināt mežkopības un kokapstrādes tradīciju un vēstures mantojuma saglabāšanu. „Nezinot vēsturi, mēs nezinām ceļu uz nākotni.  Meža nozarē daudzi procesi „notiek uz apli” un nevar zināt, kad šīs senču prasmes atkal noderēs,” teic Tomass Kotovičs, atgādinot, ka jau iepriekš LVM ir atbalstījis arī Strenču jauniešu apmācību plostu siešanā, kā arī par tradīciju ir kļuvusi došanās ar plostu pa Gaujas upi.

Daugavas muzeja pamatuzdevums ir vākt un apkopot materiālus par Daugavas krastā dzīvojošo ļaužu amata prasmēm, to saglabāšanu un atspoguļošanu. „Ir materiāli, lietas, zināšanas un sajūtas, kuras muzeja plauktā nav iespējams ievietot. Viena no tādām lietām – amata prasme. Tagad, pēc 30. gadiem, filma piedzīvo savu pirmizrādi. Paldies LVM par finansiālo atbalstu un ticību projektam. Informācija par plostnieku amatu turpmāk negulēs tikai muzeja plauktos, ” atzīmē Daina Lasmane.