22 • 01 • 2014

Atklātas 12 jaunas zivjērgļa dzīvotnes Latvijas valsts mežos

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā teritorijā ligzdo aptuveni 80% no Latvijas zivjērgļu populācijas. 2013. gadā tika pārbaudītas 155 zināmās šī putna ligzdošanas vietas un atklātas 12 jaunas, līdz šim nezināmas zivjērgļa aizņemtas teritorijas.

Salīdzinot 2013. gada un 2007. gada datus, redzams, ka aizņemto teritoriju skaits palielinājies par 45%, bet sekmīgo ligzdu skaits pat par 52%. Turklāt ligzdošanas sekmes 2013. gadā ir bijušas ļoti augstas. Ligzdošanas sekmju rādītājs – mazuļu skaits uz apdzīvotu teritoriju, ir bijis augstākais pēdējo septiņu gadu laikā.

Bieži vien nepietiek tikai ar aizsardzības statusa nodrošināšanu ligzdošanas teritorijai, lai tā pastāvētu ilglaicīgi. Ņemot vērā, ka zivjērglis ligzdu parasti taisa apkārtnē visaugstākā koka galotnē, pastāv liela varbūtība, ka ligzdu nogāž spēcīgs vējš. Lai nodrošinātu ilglaicīgu teritorijas pastāvēšanu, nepieciešams nostiprināt ligzdu, veidojot mākslīgu platformu kokā.

LVM apsaimniekotajās teritorijās 2013. gadā bija apdzīvota 61 mākslīgā ligzda zivjērglim. 71% no šogad apdzīvotajām ligzdām bija uz mākslīga pamata. Pēc šī gada veiktajām ligzdu pārbaudēm, konstatēts, ka nepieciešams uzbūvēt vēl 6 mākslīgās ligzdas. Vēl divām, vairāk nekā pirms 20 gadiem būvētajām mākslīgajām ligzdām, nepieciešams remonts.

Visvairāk apdzīvoto ligzdu ir Ziemeļlatgales mežsaimniecības teritorijā – 19, turklāt visas tās atrodas vienā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā – dabas liegumā „Lubāna mitrājs”. Savukārt vislielākais pārbaudīto teritoriju skaits ir Dienvidkurzemes mežsaimniecībā – 38. Vislielākais apdzīvoto ligzdu skaits no pārbaudītajām teritorijām ir Austrumvidzemes mežsaimniecībā – vairāk kā 90% gadījumu.

Stāsta zivjērgļu pētnieks Aigars Kalvāns: "Pie lielākās daļas no ligzdām tika piekāpts, lai noteiktu ligzdošanas sekmes. Visām ligzdām tika noteikta precīza atrašanās vieta, izmantojot GPS uztvērēju.  Lai pilnvērtīgi veiktu zivjērgļa monitoringu, nepieciešami samērā lieli cilvēku resursi. Kopumā monitoringa veikšanā piedalījās 50 personas."

Ligzdojošās populācijas monitoringa ietvaros veiktie pasākumi ir zināmo teritoriju pārbaude un jaunu ligzdošanas teritoriju meklēšana. Zināmās ligzdošanas teritorijas tiek pārbaudītas 1-3 reizes ligzdošanas sezonā. Pirmā pārbaude tiek veikta maijā – jūnijā, kad tiek novērtēts teritorijas apdzīvotība; otrā reize – jūlijā, kad tiek novērtētas ligzdošanas sekmes. Teritoriju pārbaudei izvēlas siltas dienas bez nokrišņiem, bez liela vēja.

2013. gadā AS "Latvijas valsts meži" darbinieki veikuši arī citu īpaši aizsargājamu putnu un dzīvnieku sugu, kā arī bioloģiski vērtīgu biotopu monitoringu, kuru rezultātu apkopošana tiks pabeigta 2014. gada pavasarī.

Informāciju sagatavoja:

LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432.