30 • 07 • 2014

Pedagogi meklē idejas mežā

Jau septīto vasaru 40 aktīvākie programmas „Izzini mežu” skolotāji tikās AS „Latvijas valsts meži” un „Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta” (MeKA) tālākizglītības centra organizētajos 36 stundu tālākizglītības kursos – nometnē.  No 23. līdz 25. jūlijam  skolotāji izzināja mežu, dalījās savā pieredzē un apguva daudz jauna, lai dotu tālāk to saviem skolēniem.

Pirmajā dienā skolotāji apmeklēja Kalsnavas arborētumu, kur informācijas centra vadītāja Sarmīte Rukmane iepazīstināja klātesošos ar plašo augu klāstu un ar meža vides izglītības daudzveidību arborētumā. Paralēli skolotāji diskutēja ar Valsts Izglītības satura centra Vides izglītības speciālisti Velgu Kaksi par vides izglītību skolā un pasaulē, kā arī kopā ar Kalsnavas kokaudzētavas arboristu Daini Kreili iepazina un izmēģināja grūto, bet aizraujošo arboristu ikdienas darbu – kāpšanu kokos.

– Pirmo reizi apmeklēju Kalsnavas arborētumu. Man patika, īpaši jau Sarmītes vienkāršais, labi organizētais skaidrojums. Liels paldies, – par šo dienu īpaši priecīga bija Līga Dzintara no Vircavas vidusskola.

IMG 4707

Kalsnavas arborētuma informācijas centra vadītāja Sarmīte Rukmane iepazīstina pedagogus ar materiāliem meža vides izglītībai

Tālāk pedagogi devās uz „LVM Sēklas un stādi” biroju, kur direktors Guntis Grandāns iepazīstināja visus ar koka sēklu iegūšanas procesu un to tālāko ceļu līdz nonākšanai mežā kā stādiņam. Ar lielu interesi tika apskatīta modernā Kalsnavas čiekurkalte.

Visbeidzot skolotājiem bija iespēja atvilkt elpu atpūtas un tūrisma centrā „Ezernieki”, kur papildus veldzējošām peldēm ezerā, tika apgūtas pirts slotu gudrības, kurās dalījās pirtnieks – fizioterapeits.

Otrās dienas rīts sākās, jau saulei austot, kad sešos no rīta visi devās uz savdabīgu rīta rosmi kopā ar Latvijas Putnu fonda ornitologiem Kārli Milleru un Kasparu Funtu. Čaklie meistari jau nakts tumsā bija izvietojuši tīklus, kuros no rīta pacietīgi sēdēja dažādi mazputniņi, sākot no čunčiņa līdz pat reti tīklos ieraugāmajam sila strazdam. Kad viss mazputniņu lērums tika apgredzenots, nosvērts, nomērīts un visādi citādi apskatīts, sekoja LVM darbinieku un Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektora Kristapa Klausa prezentācijas par sadarbību ar skolām nākamajā mācību gadā, kā arī par sociālajām zinībām mežā.

 – Lektori bija fantastiski, ar ļoti labām oratoru dotībām. Lieliski noorganizēta un veiksmīgi apvienota brīvā laika pavadīšana ar mācībām, – atzinīgi izsakās Stase Sriņģe no Lutriņu pamatskolas.

Pēc šīm prezentācijām skolotājiem tika sniegta iespēja izkustēties mežā, dodoties Mammadaba orientēšanas dēkā, kas sajūsmināja it visus. Visbeidzot pedagogi devās mācību ekskursijā „no guļbūves līdz kokaudzētavai”, izzinot meža ciklu, un iepazina arī Tīrumnieku purva taku, kur varēja ne vien apskatīt purva dabu, augus, bet arī saēsties ogas un veldzēties tīrajā purva ezerā.

IMG 5111

Mammadaba Dēka orientēšanās distances iepazīšana dabā

Pēdējā diena sākās ar pieredzes stāstu no Rīgas Teikas vidusskolas, par to, kā vides izglītību īstenot pilsētskolā.  Tam sekoja praktiskās mācību stundas paraugs, kurā skolotāji iejutās sākumskolas audzēkņu lomā. Arī paši pedagogi dalījās savā pieredzē un idejās par mācību stundu dabā, kuras katra arī tika izspēlēta, izraisot daudz smaidu un pozitīvu emociju.

Visvairāk mani iedvesmoja gatavotās nodarbības, jo daudzas idejas varu izmantot vizuālās mākslas stundās. Es uzzināju daudz jaunas lietas par mežu nozari, tas mainīja manus iepriekš nepareizos priekšstatus par mežniecību, - priecīga bija arī Viola Rogule no BJVIC „Rīgas Dabaszinību skolas”.

Jaukus vārdus par nometni dzirdējām arī no citiem pedagogiem:

– manā 20 skolotājas darbā mūžā lieliskākā dāvana, kura iedvesmo darboties, strādāt! (Daiga Šatrovska no Vecpiebalgas vidusskolas)

– šāda veida pieredze ir ļoti noderīga praktiskajai darbībai pedagoģijā. Es ļoti labi pavadīju laiku, apgūstot ko jaunu un vienlaicīgi atpūšoties. (Valdis Skurstenis no privātās sākumskolas „Vinnijs”)

– ieguvu labāku izpratni par mežu un tā ciklu. Pēc tā, ko uzzināju, spēšu vairāk dot no sevis saviem skolēniem! (Inta Adamsone no Limbažu 3.vidusskolas)

Vasaras nometni aktīvākajiem skolotājiem AS „Latvijas valsts meži” organizē jau septīto reizi vides izglītības programmas „Izzini mežu” ietvaros. Sadarbībā ar MeKA tālākizglītības centru skolotājiem trīs dienu laikā ir iespēja saņemt 36 stundu sertifikātu par vides izglītības kursu apguvi: „Skolēna izziņas aktivitātes un radošuma veicināšana mācību procesā par mežu”.

Attēlu galeriju skatieties