07 • 07 • 2014

Plašais augu klāsts katra saimniecībai

Kopš Līgo nakts pagājis jau pietiekami ilgs laiks, lai Jāņu zāļu vietā jau mežā meklētu daudz nopietnākas veltes. Daudzas no tām izmantojamas arī pārtikā vai ārstniecībā. Šeit neliels ieskats dabas sniegtajā šī brīža piedāvājumā!

No zināmākajām savvaļas puķēm tagad zied uzpirkstītes, ugunspuķes, norgalvītes, kurpītes, margrietiņas, rudzupuķes, magones un dažādu sugu pulkstenītes, bet ūdeņos ieraugāmas ūdensrozes un lēpes. Tējām jau vācami pelašķi, vīgriezes, ugunspuķes, arī  baldriāns. Vairs nav jābrīnās par ziedošām smilgām, vizuļiem, skarenēm, skābenēm, zirgskābenēm, diždadžiem, spulgnaglenēm, madarām, dedestiņām, ilzītēm, pēterenēm, dzirkstītēm, sveķenēm, vakarenēm,  nārbuļiem, asinszālēm, vanagvīķiem, naktsvijolēm, dzegužkurpītēm, āboliņu  un par daudziem citiem ziedaugiem. 

09830004

Pēdējais laiks plūkt augus ārstniecībai, jo ilgāk ziedējušie jau zaudē savas vērtīgās īpašības. Vienīgi liepu ziedu tīkotājiem gan vēl mazliet jāpaciešas – apdzīvotās vietās liepas jau uzziedējušas, bet savvaļas liepām ziedi vēl pavērušies nav.94360011

Iemaldoties kādā purvā, var paveikties ieraudzīt dzērveņu ziedus. Tiesa, krietna daļa no tiem jau aizvērusies, daudzviet pat aizmetušās mazas odziņas. Auglīši briest arī lācenēm, kaulenēm. Ko ar šiem ievāktajiem augiem darīt pēc tam, tas ir katra paša ziņā –  mums katram šīm dabas veltēm iespējams ir savs pielietojums pārtikā, ārstniecībā vai pat vienkārši vāzē skaistumam.

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432.