02 • 06 • 2014

Mežā gaida vasaru

Kopš maija siltuma viļņa dabas norisēs notikušas ievērojamas pārmaiņas – mežos un citur ir izplaukušas lapas visiem kokiem un krūmiem, lielākā daļa zīdītāju jau rūpējas par saviem mazuļiem, un no dienvidiem atceļojuši vasarīgie gājputni. Taču, vēsākam laikam iestājoties, dažādu sugu bezmugurkaulnieku rosība norimusi, un abinieki nepacietīgi gaida siltuma atgriešanos.

Lielākā daļa kokaugu jau noziedējuši, kaut citiem vēl līdz ziedēšanas laikam jāpaciešas. Dabā koši dzelteno krāsu pamazām sāk nomainīt lakstaugu ziedu baltais tonis, un līdzās tam aizvien vairāk un vairāk parādās arī zili, sarkani, violeti un citu krāsu ziedi. Lai gan līdz ziedēšanas kulminācijai vēl jāgaida, nosaukt visus šopavasar jau dāsni ziedošos savvaļas augus vairs nav iespējams.

priedes briedina ciekurus

Kamēr stirnām, alnenēm un briedenēm rit priekšdzemdību, dzemdību un pēcdzemdību laiks, stirnu āži liek lietā ragus, pārdalot vai nostiprinot teritorijas. Aļņu un briežu buļļiem gan durekļi vēl ir augoši un pūkaini, tāpēc konfliktos neizmantojami.

sivenmate IMG 3645 2

Siltajās dienās pievienojušies no dienvidiem atceļojušie vasarīgie gājputni, arī visu vēlīno gājputnu sugu pārstāvji, līdz ar to beidzot Latvijā ir sastopams pilns pie mums ligzdojošo putnu klāsts. Tikmēr jau ne viens vien agro ligzdotāju pāris iepazīstina savus pēcnācējus ar plašo pasauli.

Vietām ūdeņos pamanāmi nelieli līdacēni, bet tajās ūdenstilpēs, kur maz plēsīgo zivju, peld pelēko varžu un parasto krupju kurkuļu pulciņi.

IMG 0694

Gaiss kļuvis vēss, toties ūdens joprojām ir silts, tāpēc ik pa laikam iekurcas kāda no zaļo sugu vardēm. Nārstu jau beiguši lielākā daļa smilšu krupju, un daža kokvarde, spītējot aukstumam un vējam, turpina vakaros krakšķināt – šo abinieku kāzu laiks vēl nav beidzies. Arī abu sugu tritonu nārsta periods turpinās.

Odžu mātītes jau labu laiku nēsā sevī mazuļus. Zalkšiem, pļavu ķirzakām un glodenēm pārošanās sezona uz laiku pārtraukusies, gaidot siltuma atgriešanos, bet sila ķirzakām tā vēl pat nav sākusies.

Lai gan dzestrums mazliet aizkavējis rosību dabā un mežā, vasaru sola siltu un jauku, kas priecēs ne vien radībiņas, bet arī mūs – cilvēkus!

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432