30 • 04 • 2014

Vēro tiešsaistē mazā ērgļa ligzdošanu Latvijas mežos

Mazā ērgļa Aquila pomarina vērošana ar videonovērošanas kameras palīdzību ir atsākusies, un šobrīd jau ir redzams, kā ligzdā cītīgi cītīgi tiek perētas divas olas.

Stāsta LVM Vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis: "Kameru uzstādījām 1.aprīlī reizē ar īpašas mākslīgās ligzdas uzbūvēšanu, kuru ērgļi aizņēma jau 8. aprīlī. Tagad ligzdā Madonas novada mežā veiksmīgi noris perēšana, kam ikviens pasaulē var netraucēti sekot līdzi savā datora ekrānā." 

Tiešraide ir atrodama mammadaba mājas lapā šeit:

Mazā ērgļa videonovērošanas projekts norit jau vairākas sezonas. Projekta mērķis ir iegūt detalizētu informāciju par mazā ērgļa barību Latvijā, lai nodrošinātu šīs sugas labāku aizsardzību. Projektu ievieš „Vides apsaimniekošanas apvienība Medņuriests” sadarbībā ar AS „Latvijas valsts meži”, SIA „BVB serviss”, Vācijas savvaļas dzīvnieku aizsardzības fondu, Dabas aizsardzības pārvaldi un Latvijas Universitāti.

Tāpat jau vairākus gadus AS „Latvijas valsts meži” vides ekspertu vadībā tiek veikts šīs īpaši aizsargājamās putnu sugas – mazā ērgļa monitorings. Pētījuma mērķis ir sekot sugas populācijas dinamikai un novērtēt saimnieciskās darbības ietekmi uz ērgļu ligzdošanu. Tā kā mazais ērglis ir sastopams visā valsts teritorijā un salīdzinoši ievērojamā skaitā (Latvijā ligzdo aptuveni 3.600 pāru jeb 20% no Pasaules populācijas), uzskaites tiek veiktas vairākos parauglaukumos dažādos reģionos (viena parauglaukuma platība ir 100-400 kvadrātkilometri), iegūto informāciju attiecinot uz visu teritoriju.

Mazais ērglis ir viena no apdraudētākajām plēsīgo putnu sugām Eiropā un Latvijai ir īpaša nozīme tās globālā saglabāšanā. Viens no skaita samazināšanās iemesliem ir piemērotu ligzdošanas un barošanās vietu trūkums intensīvas saimniekošanas rezultātā. Lai aizsargātu šīs sugas dzīvotnes „Latvijas valsts mežos”, uzņēmuma vides eksperti sadarbībā ar citu struktūrvienību speciālistiem sagatavo priekšlikumus mikroliegumu izveidošanai.

 

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa,

tālr. 67805432