09 • 04 • 2014

Sākam stādīt! Šogad valsts mežos nonāks 26 miljoni jauni koki!

Klāt 2014. gada pavasaris, un valsts mežos ir sākusies mežu atjaunošanas sezona. Šogad paredzēts iestādīt 8888 hektārus jaunaudžu, kā arī iesēt priedes 70 hektāru platībā.

Par jaunumiem stāsta LVM Meža atjaunošanas un kopšanas vadītāja Dace Ozola: "Šajā gadā pirmo reizi uz mežu aizceļos 500 tūkstoši egļu stādu, kuru stumbriņi ir apstrādāti ar vasku, lai stādus aizsargātu pret priežu lielā smecernieka bojājumiem. Šī ir viena no alternatīvajām un videi draudzīgām metodēm bojājumu ierobežošanai."

stadins

No kopējās jaunaudžu patības priedes stādīs 5220 ha, egles – 2800 ha, bērzus – 819 ha, melnalkšņus – 39 ha, bet ozolus – 10 ha platībā. Lai to paveiktu, mežā tiks nogādāti 26,3 miljoni stādu. No tiem 17,8 miljoni būs priedes, 6,5 miljoni – egles, 1,9 miljoni – bērzu, 81 tūkstotis melnalkšņu stādu, kā arī 18 tūkstoši ozolu stādu. Ievērojama daļa (89 %) no izmantotā stādāmā materiāla ir jauno tehnoloģiju stādi (ietvarstādi un stādi ar uzlaboto sakņu sistēmu), kas nodrošinās labāku meža atjaunošanos.

Lai paveiktu šo milzīgo darbu apjomu, LVM ir noslēgusi uzņēmuma līgumus par meža stādīšanu ar vairāk nekā 100 pakalpojuma sniedzējiem. Lai darbu veicēji būtu zinoši, pirms darbu uzsākšanas tiek organizētas mācības meža stādīšanā, teoriju  papildinot ar vizuāliem ilustratīviem materiāliem instrukcijas veidā, kur atspoguļots meža atjaunošanas process un būtiskākās lietas, kas jāievēro, lai šo darbu veiktu kvalitatīvi.

Zinošs darbu veicējs un labvēlīgi laika apstākļi ir pamats, lai 26 miljoni stādu veiksmīgi sāktu pilnvērtīgu dzīvi mežā. Sekot stādīšanas gaitai šogad varēs arī lvm.lv sākumlapā ievietotajā  koku skaitītājā.

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432.