01 • 04 • 2014

Kā mēs braucām āmuli lūkoties

Kopā ar Mammadaba twitter aktīvo sekotāju Armandu Mammadaba komanda 31. martu pavadīja Dienvidkurzemes mežos, kur LVM biotopu eksperts Ojārs Demiters atklāja noslēpumainā āmuļa aizsardzības metodes.

Lai gan dienvidkurzeme mūs pārsteidza ar sniega pārslām pavasara saules vietā, drosmīgi devāmies pa Ojāra pēdām Gaviezes āmuļu dabas liegumā, kur atrodams Baltais āmulis jeb Viscum album. Tā aizsardzībai AS "Latvijas valsts meži" plāno veikt mežaudzes kopšanu, atstājot tos lapu kokus, uz kuriem āmulim patiktu vairoties.

Interesanti, ka par Baltā āmuļa iznīcināšanu vai bojāšanu draud sods divu minimālo mēnešalgu apmērā par katru indivīdu, jo tas ierakstīts Latvijas Sarkanajā grāmatā I kategorijā. Nosolāmies sev āmuli netraucēt, īpaši atceroties, ka tas tik kuplā skaitā sastopams vienīgi šeit - Liepājas apkārtnē un vēl dažviet pie Daugavpils.

Am 3

Ojārs Demiters savās darba gaitās paspējis mežā jau nostaigāt attālumu, kas pielīdzināms km no Rīgas līdz ekvatoram un atpakaļ, tāpēc mežā nācās pielikt soli, lai pagūtu sekot Ojāra stāstījumam par to, kas todien īsti darāms. Izrādījās, ka veiksmim to koku iezīmēšanu, kurus jāatstāj nākamā gada kopšanā, jo līdz ko zeme sasals, tad būs iespējams šo biotopu plānveidīgi apsaimniekot.

Pēdējos gados LVM Ojārs kā sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperts ir veicis dabisko meža biotopu kartēšanu, aizsargājamu biotopu kartēšanu vairākās Natura 2000 / īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kā arī īpaši aizsargājamo putnu dzīvesvietu apsekošanu un mikroliegumu izveidošanu šo putnu aizsardzībai. Viņš ir sertificēts sugu un biotopu aizsardzības jomas eksperts par mežiem, virsājiem, purviem, sūnām, kā arī šādiem putniem - piekūnveidīgie (Falconiformes), dzeņi (Picidae), meža balodis (Columba oenas), mednis (Tetrao urogallus) un melnais stārķis (Ciconia nigra). Ojārs ir izvērtējis apm. 14000 ha mežaudžu atbilstību aizsargājamiem meža biotopiem. Lai šo darbu paveiktu, pa mežu nogājis apm. 6500 km.

AS "Latvijas valsts meži" šogad pirmo reizi piedavāja iespēju doties līdzi dabas ekspertiem viņu darba gaitās Mammadaba twitter sekotājiem. Nākamā ekspedīcija mežā plānota 8. aprīlī, kad kopā ar vides ekspertu Mārtiņu Kalniņu pētīt medņu riestu Rietumvidzemes mežsaimniecībā dosies 3 aktīvi skolotāji - Mammadaba meistarklases dalībnieki.