11 • 11 • 2013

LVM aktualitātēs euro ieviešanas jomā

Eiropas Savienības Finanšu ministru padome 2013. gada 9. jūlijā ir pieņēmusi gala lēmumu euro ieviešanu Latvijā un no 2014. gada 1. janvāra euro kļūst par norēķinu līdzekli skaidras, bezskaidras un elektroniskās norēķinos Latvijā.

Lai abpusēji atvieglotu un padarītu iespējami saprotamāku euro ieviešanas procesu, AS „Latvijas Valsts meži” vēlas Jūs informēt par aktualitātēm euro ieviešanas jomā mūsu uzņēmumā.

Finansiāla rakstura informācija

1

Pakalpojumu apliecinošie dokumenti - DPNA

LVM«

Līdz 31.12.2013. pieņemto darbu vērtību atspoguļo tikai latu valūtā.

LVM«

 No 01.01.2014. pieņemto darbu vērtību atspoguļo tikai euro valūtā.

 

 

 

 

2

Darījumu apliecinošie dokumenti (kases čeki un rēķini)

LVM→

Laika periodā no 01.10.2013. līdz 31.12.2013. AS „Latvijas valsts meži” darījumu apliecinošos dokumentus sagatavos un izsniegs pircējiem , gan fiziskām, gan juridiskām personām, darījumu kopsummu, norādot latos (norēķinu valūta) un euro informatīvi.

LVM¬

Laika periodā no 01.10.2013. līdz 31.12.2013. AS „Latvijas valsts meži” apmaksai pieņems  likumdošanas prasībām atbilstoši noformētus  darījumu apliecinošus dokumentus (rēķinus, kases čekus), kuros darījuma kopsumma jānorāda:

 1. latu valūtā vai;

 2. latu valūtā un informatīvi euro  valūtā vai;

 3. euro valūtā, ja to paredz iepriekš noslēgta līguma nosacījumi, un Latvijas Republikas pamatvalūtā - latos.

LVM®

Laika periodā no 01.01.2014. līdz 30.06.2014. AS „Latvijas valsts meži” darījumu apliecinošos dokumentus sagatavos un izsniegs pircējiem, darījumu kopsummu norādot euro valūtā (norēķinu valūta) un latu valūtā informatīvi.

LVM¬

Laika periodā no 01.01.2014. līdz 30.06.2014. AS „Latvijas valsts meži” apmaksai pieņems tikai LR likumdošanas prasībām atbilstoši noformētus darījumu apliecinošus dokumentus (rēķinus, kases čekus), kuros  darījuma kopsumma jānorāda:

 1. euro valūtām un citā valūtā (izņemot latu valūtu), ja to paredz iepriekš noslēgta līguma nosacījumi vai;

 2. euro valūtā un latu valūtā informatīvi.

 

LVM®

Sākot ar 01.07.2014. AS „Latvijas valsts meži” darījumu apliecinošos dokumentus sagatavos un izsniegs pircējiem tikai euro valūtā.

LVM¬

Sākot ar 01.07.2014. AS „Latvijas valsts meži” pieņems apmaksai tikai Latvijas  Republikas pamatvalūtā – euro valūtā sagatavotus darījumu apliecinošos dokumentus

 

 

 

 

Darījumu apliecinošie dokumenti (kases čeki un rēķini)

Darījumu apliecinošā dokumenta (rēķina vai čeka) piederība kādam no tabulā minētajiem laika periodiem tiek noteikta atbilstoši rēķina izrakstīšanas datumam.

Pakalpojumu apliecinošie dokumenti - DPNA

Pakalpojuma apliecinošā dokumenta (DPNA) piederība kādam no tabulā minētajiem laika periodiem tiek noteikta atbilstoši dokumentā minētajam darbu izpildes periodam.

 

 

 

 

Euro konvertācijas kurss

 1 euro = 0.702804 Lati

valstī noteiktās noapaļošanas vadlīnijas.

Noapaļojot līdz veselie, euro centiem - ja trešā zīme aiz komata ir no 0 līdz 4, tad centa vērtība nemainās; ja trešā zīme aiz komata ir no 5 līdz 9, tad cents tiek apaļots par vienu vērtību uz augšu;

 

Lūdzam Jūs pievērst pastiprinātu uzmanību rēķinos norādītajām summām, valūtām, kā arī norēķinu kontiem uz kuriem jāveic apmaksa, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, kad maksājums ir veikts nekorekti!

 

Juridiska rakstura informācija

Atbilstoši Euro ieviešanas kārtības likuma 4. pantam, tiek nodrošināta tiesisko instrumentu nepārtrauktība, kas nozīmē, ka līdz 2013. gada 31. decembrim noslēgtie līgumi, kuros summas noteiktas latos, nav jāgroza. Sākot ar euro ieviešanas dienu šajos līgumos noteiktās summas latos tiek konvertētas euro saskaņā ar Eiropas Padomes noteikto euro maiņas kursu (1 euro =  0.702804 lati) un Euro ieviešanas kārtības likuma 6. panta noteiktajiem noapaļošanas principiem.