31 • 07 • 2013

LVM MEŽOS ZIED GRĪŅA SĀRTENE JEB ĒRIKA

Šovasar vides eksperti Uvis Suško un Rūta Sniedze-Kretalova AS „Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos konstatējuši  vairākus jaunus grīņa sārtenes, jeb ērikas (Erica tetralix) izplatības punktus.

Jau 2010. gadā uz dienvidiem no Tērandes (Ventspils novads), nostāk no galvenā sugas izplatības reģiona Grīņu rezervātā un Sakas apkārtnē, vides eksperts Ilze Rēriha, konstatētāja nelielu šīs unikālās auga atradni.  Jaunos ērikas izplatības punktus atraduši vides eksperti Uvis Suško un Rūta Sniedze-Kretalova, kurus AS „Latvijas valsts meži” bija lūguši palīdzēt uzņēmumam  kartēt aizsargājamos biotopus LVM pārvaldījumā esošajos mežos

Foto: Uvis Suško

Foto: Uvis Suško

Ilze Rēriha: „ Grīņa sārtene ļoti rets viršu dzimtas augs ar zvanveidīgiem sārtiem ziediem. Eiropā tā izplatīta šaurā joslā gar okeānu un jūru piekarsti. Latvijā šī suga sasniedz savas izplatības Austrumu robežu un ir iekļauta Latvijas sarkanajā grāmatā īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Atrašanās AS „Latvijas valsts meži” teritorijā ar īpašu apsaimniekošanas režīmu garantēs tās ilgtspējīgu saglabāšanos.”