28 • 01 • 2013

VALSTS MEŽU APSAIMNIEKOTĀJS SADARBOSIES AR MEDNIEKIEM

AS „Latvijas valsts meži” parakstījuši  memorandu  ar medniekus pārstāvošām sabiedriskām organizācijām „Par savstarpējo sadarbību medījamo dzīvnieku postījumu samazināšanā”.

Memoranda  mērķis sekmēt pareizu medību infrastruktūras izvietošanu un uzturēšanu, lai  samazināt medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu risku mežsaimniecībai. Tas paredz arī  novērst AS „Latvijas valsts meži” mežizstrādes, mežkopības vai meža infrastruktūras uzturēšanas darbu un būvdarbu ietekmi uz mednieku ierīkoto medību infrastruktūru.

AS „Latvijas valsts meži” mežkopības direktors Mārtiņš Gūtmanis: „ Lai samazinātu meža dzīvnieku nodarīto postījumu  apjomu, mēs nolēmām sēsties pie sarunu galda ar medniekiem un meklēt risinājumu, jo izaudzēt ražīgu, kvalitatīvu veselīgu mežu, iespējams, tikai savstarpēji sadarbojoties. Infrastruktūras sakārtošana ir pirmais solis šajā virzienā un ieguvēji būs abas puses.”

„Latvijas mednieku savienības” valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis: „Memorands ir jauns solis mednieku un AS „Latvijas valsts meži” sadarbībā, kāds vēl pirms vairākiem gadiem nebija iedomājams. Mednieki ir spējuši noticēt, ka uzņēmums tā pārvaldībā esošajos mežos redz ne tikai ārvalstu, bet arī vietējos medniekus. Savukārt paši mednieki sākuši vairāk rēķināties arī ar citām saimniecības nozarēm un domāt nevis par medījamo dzīvnieku kvantitāti, bet gan to kvalitāti. Pieļauju, ka šāds sadarbības modelis varētu būt kā labs paraugs, lai veicinātu dialogu arī ar privātiem mežu īpašniekiem, vides, lauksaimnieku organizācijām.”

„Latvijas mednieku asociācijas” valdes priekšsēdētājs Elmārs Švēde: „Lai arī ir definēti skaidri spēles nosacījumi abām pusēm, tomēr pastāv bažas, ka kāds tos var traktēt nedaudz savādāk. Tieši tāpēc šis memorands kalpo kā savdabīgs izmēģinājuma dokuments, pie kura punktiem būs jāatgriežas pēc noteikta laika posma. Es ceru, ka abu pušu  savstarpējā sapratne palīdzēs saglabāt medības Latvijā un turpināt tās jaunā kvalitātē.”

Biedrības "Medniekiem.lv" valdes priekšsēdētājs Andris Zariņš: „Šis memorands varētu būt labs piemērs, lai  kaut ko līdzīgu noslēgtu ar Meža īpašnieku biedrību, tādējādi  vienādi spēles noteikumi darbotos pēc iespējas lielākā teritorijā. Šobrīd visām pusēm priekšā stāv ļoti liela apjoma darbs, lai ar šo informāciju iepazīstinātu gan medniekus, gan citas sadarbībā iesaistītās personas.”

 

AS "Latvijas valsts meži"

Komunikācijas daļas vadītājs

Tomass Kotovičs