20 • 02 • 2012

Zvēri demonstrē ziemas kažokus

Mammadaba aicina ikvienu vērot dzīvnieku modes skati ziemā. Norises vieta – Latvijas valsts meži – dalībnieki – visi zīdītājdzīvnieki, kas ziemā maina kažoku, lai sasildītos un kļūtu nemanāmāki medniekiem.

Vieni no pirmajiem, kas tiek pie jauniem kažokiem, ir miegu mīlošie susuri - jau agrā septembrī, kad tie gatavojas ziemas miegam. Latvijā sastopamas 4 sugas, un visas ir iekļautas Latvijas Sarkanajā grāmatā – lielais susuris, meža susuris, dārza susuris un mazais susuris. Vasarā susurim ir brūnganpelēcīgs apmatojums, bet ziemā tas ir izteikti pelēks.

  

 

Lielais susuris vasarā ir zemes toņos              Lielais susuris ziemas migā.  

Bilde no www.rigazoo.lv   un www.dabasdati.lv; Autors: Ainārs Valdovskis

 

 

Arī saimnieciskās vāveres ziemās kļūst grūti pamanāmas kailajos kokos. Vasarā tās ir sarkanbrūnas un rudas, ziemā - sirmi pelēcīgas, bet pats kažoks krietni kuplāks nekā vasarā. Latvijā sastopama viena koku vāveru suga - Eirāzijas jeb parastā vāvere.

 

 

Vāveres rudais kažoks vasarā nevar palikt nepamanīts, ziemā tas ir mazāk košs.

Bilde no lv.wikipedia.org. un www.videsvestis.lv

 

 

Latvijā ziemas laikā viegli sajaukt var sermuli ar zebieksti, jo abiem ir balts kažoks. Tikai melnais astes gals sermuli nodos, jo tas vienmēr ir melns. Vasarā sermulis ir brūns, ķermeņa apmatojums biezs un īss. Der zināt, ka sermulis ir gandrīz divas reizes lielāks par zebieksti.

 

   

  Sermulis vasarā izskatās gluži kā zebiekste, ziemā tērpies baltajā kažokā.

  Bildes no lv.wikipedia.org.

 

 

Toties mazo zebieksti ziemā no sermuļa var atšķirt ar to, ka tā ir pilnīgi balta. Savukārt, vasarā zebiekste tērpjas izteikti brūnā kažokā, tai balta ir vien krūteža.

 

  

    Zebiekste savā brūnajā kažokā.         Ziemas baltumā to ir grūti pamanīt.

Bildes no lv.wikipedia.org un www.dabasdati.lv, Autors: Valters Pranks

 

 

Arī bieži sastopamais garausis zaķis manāmi maina kažoku. Latvijā sastopamas divas sugas - pelēkais zaķis un baltais zaķis. Baltā krāsa kažokā pelēkajam zaķim arī Latvijas apstākļos nav tik nepieciešama kā baltajam, jo pelēkais mēdz slēpties grāvmalēs, mežmalās sausas zāles kumšķos, ar tām saplūstot. Salīdzinot ar balto zaķi, pelēkais zaķis Latvijā ir vairāk sastopams. Interesanti, ka pelēkais zaķis vasarā ir „baltāks” (gaišāks) par pašu balto zaķi vasarā.

 

  

                                Pelēkais zaķis un baltais zaķis vasarā ir ļoti līdzīgi.

 Bildes no http://lv.newikis.com un www.dabasdati.lv ; Autors: Jānis Jansons

 

  

 Toties ziemā tos nevarēs sajaukt - pelēkais ir pelēks, baltais ir balts.

 Bildes no www.dabasdati.lv; Autors: Sandris Rapkevičs un www.uzdevumi.lv

 

 

Kuplaste lapsa vasarā ir īpaši skaista, jo apmatojums ir koši ruds. Kuplā aste parasti tumšāka par muguru, bet tās gals visbiežāk būs balts. Apmatojums ziemā ir daudz biezāks nekā vasarā, bet pelēcīgāks, lai tik ļoti neizceltos apkārtējā vidē.

 

  

        Lapsa vasaras košajā kažokā.     Ziemā tāir tik pat skaista.

Bilde no www.videsvestis.lv, Autors: Māris Lielkalns un LVM arhīva

 

 

Latvijā sastopami arī majestātiskie lūši. Mūsu mežos var manīt Eirāzijas lūša pasugu ziemeļu lūsi. Ziemā, kad lielākā daļa pārējo dzīvnieku ir vai nu aizceļojuši uz dienvidiem vai likušies ziemas guļā, lūši ir aktīvi. Šajā laikā to kažoks kļūst bālāks un vilna – biezāka. Krāsa mēdz variēt no baložpelēkas līdz koši rudai. Parasti kažoks klāts lielākiem vai mazākiem plankumiņiem. Vēdera apakšdaļa un pakakle līdz pazodei ir gandrīz balta. Īsās astes gals vienmēr melns. Apmatojumu lūsis maina divreiz gadā – pavasarī un rudenī.

 

  

  Lūsis vasaras karstumā.                               Pašlaik lūši tērpušies pelēkajā.

                                     Bildes no www.videsvestis.lv

 

 

Arī negantās mežacūkas jau ir nomainījušas vasaras kažoku pret ziemas. Latvijā sastopamajām mežacūkām apmatojuma krāsa variē no tumšbrūnas līdz pat melnai. Ziemā vilna garāka, jo veidojas brūngana pavilna.

 

  

Vasaras apmatojums mežacūkām ir gaiši brūns, ziemā - tumšs.

                                 Bildes no www.videsvestis.lv 

                                                              

 

Kamēr sniega daudz, tikmēr meža dzīvnieki droši staigā Latvijas valsts mežos. Tuvojoties pavasarim, varēsim atkal vērot, kā no ziemas pelēcīgā tie pāries uz krāšņākiem tērpiem, lai dižotos, kurš nu skaistāks par citu. Pagaidām tikai vērīgais sniega kupenās varēs pamanīt kādu rosību, jo kažoks veic vienu no savām funkcijām – maskēt…