08 • 11 • 2012

VĒSTURISKAJAI VIJCIEMA ČIEKURKALTEI JAUNI LOGI

Kopš šā gada oktobra Vijciema čiekurkaltei ir spožas acis –  jauni, skaisti, balti koka logi – vietējo meistaru darinājums. Īpaši interesants meistariem šķita mazais, apaļais lodziņš  pašā čiekurkaltes korē, kas nebūt nebija tik vienkārši  izgatavojams. Par to varam pateikties Vijciema galdniecības meistaru prasmei.

Piecus kilometrus no Vijciema centra lielu ozolu paēnā jau kopš 1895. gada visiem laikmeta griežiem par spīti lepna un stalta stāv divstāvu sarkano ķieģeļu ēka – Vijciema čiekurkalte. Savā 117 gadus garajā mūžā tā daudz ko pārdzīvojusi: divas revolūcijas, divus karus, kaltes slēgšanu un atjaunošanu 1992. gadā. Kopš Vijciema čiekurkalte nonākusi AS „Latvijas valsts meži” paspārnē, tai klājies labi. Te joprojām kaltē čiekurus, taču kalte netiek pārslogota, te iegūst tikai kādus 20 kilogramus priežu sēklu, jo galvenais ir kaltes viesiem parādīt, kā var strādāt ar sentēvu metodēm. Ik gadu kalti apmeklē apmēram tūkstotis interesentu.

 Kalte ieguvusi arī plašāku atpazīstamību, 2002. gadā Vijciema čiekurkalti iekļāva Eiropas kultūras

mantojuma sarakstā, bet 2008. gadā tā ieguva neparastā Eiropas kultūras mantojuma statusu.

Pēdējais nozīmīgākais remonts, ko veica vēsturiskajai ēkai, bija jumta kapitālais remonts 2004. gadā. Taču pēdējos gados raizes darīja logi. Mēs taču zinām, ka katrai ēkai logi ir kā acis. Arī čiekurkaltes logiem garajos kalpošanas gados laika apstākļi ir nodarījuši pāri: ēkas logos bija iemājojusi trupe, tie vairs nebija pietiekami hermētiski. Tad nu bija pienācis laiks šos logus nomainīt. Un nu tas ir noticis!

Atbrauciet un pārliecinieties! Pie viena varēsiet aplūkot, kā ar simtgadīgām metodēm Vijciema čiekurkaltē joprojām iegūst sēklas jaunam mežam.

 

 

 

Ivars Palejs, Vijcie,a čiekurklate

26478620