29 • 10 • 2012

MEŽOS KRĪT RAGI, MAINĀS KAŽOKI UN PLAUKST MĪLA

Ragu mešanas laiks sācies – pieaugušajiem stirnāžiem dzīves kalendārā oktobra vidus iezīmē atbrīvošanos no ragiem, savukārt jaunajiem āzīšiem pirmo reizi mūžā sāk augt radziņi. Tikmēr riestot beiguši staltbrieži – nu tos var ieraudzīt ganāmies, jo riesta laikā briežu tēviņi gavē. Oktobra vidus ir arī īstais laiks stirnām un citiem zīdītājiem sākt pielaikot ziemas kažoku, jo sals vairs nav aiz kalniem!

Pāru veidošanas jeb partneru meklēšanas laiks sācies jenotsuņiem un jaunajiem, divarpus gadus vecajiem bebriem. Atšķirībā no jenotsuņiem, kas ar izredzēto kopā pavada vien ziemu, bebri pārus veido uz visu mūžu. Visiem bebriem tagad daudz rūpju – jāpaspēj sagādāt barības krājumi ziemai, aukstajai sezonai jāpielāgo mājokļi. Tikmēr lielie grauzēji jau šobrīd gatavojas arī pavasarim – palu laika gaidās tie nostiprina dambjus un citas būves.

 

Daļa no nelielajiem grauzējiem – strupastēm, klaidoņpelēm, kas silto sezonu pavadījuši brīvā dabā, kā ik rudeni pārceļas uz cilvēku siltajiem mitekļiem. Ja ieklausās, dzirdama viņu čaklā rosīšanās – zvēriņi gādā un slēpj barības krājumus ziemai, iekārto sev midzeņus.

 

Upēs manāma rosība – rit taimiņu, lašu un upes nēģu migrācija uz nārsta vietām. Arī citas zivis, tai skaitā siltummīlošās, vēl joprojām ir vairāk vai mazāk aktīvas savās ikdienas gaitās.

Gluži kā zivis, arī vaboles vēl diezgan naskas – aukstuma līdz nāvei nesastindzinātu vaboļu ir visai daudz. Saulainā laikā, aizvējā savu dzīvotsparu joprojām demonstrē dažādi divspārņi – mušas, kaulmušas, odi un citi. Tāpat aktīvas vēl ir skudras, lapsenes un uzkrītošie sirseņi, pat siseņi, sienāži un pa kādai spārei, savukārt naktīs rosās naktstauriņi.

 

Kukaiņi, protams, ir uzkrītošākie un pamanāmākie, bet joprojām daudz ir citu aktīvu bezmugurkaulnieku – kauleņu, tūkstoškāju, mitreņu, zirnekļu. Nakts laikā virszemē izlien skudras visai savdabīga iemesla dēļ – lai atbrīvotos no zarnu satura, tādēļ no rītiem redzamas augsnes piciņu rindas. Bet par barību daudzām zivīm šobrīd kalpo daudzi un dažādi bezmugurkaulnieki, kas dzīvo ūdenstilpnēs – virs un zem ūdens.