26 • 10 • 2012

LVM STIPENDIJAS ŠOGAD PIEŠĶIR ARĪ VIDES IZGLĪTĪBAI UN MEŽA EKOLOĢIJAI

„Mums ir parki, dārzi un rotaļu laukumi bērniem, bet, vai arī mežs nevar būt ģimenes atpūtas vieta, kur smelties veselību un spēku? Mežs kā terapija, kā labbūtības un dzīves kvalitātes sastāvdaļa ir viens no būtiskākajiem aspektiem cilvēka dzīvē!” uzskata jaunā LVM stipendiāte Linda Peciņa, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu 3. kursa studente, kura apgūst kultūras un sociālo antropoloģiju un plāno šogad rakstīt darbu par Tērvetes dabas parku.

LVM jaunā stipendiāte vides komunikācijas jomā Linda Peciņa plāno izstrādāt pētījumu par Tērvetes dabas parku

Linda ir viena no vairāk kā 80 censoņiem, kas šogad pieteicās LVM izsludinātājām stipendijām, un kurai piešķīra LVM stipendiju Vides izglītības un komunikācijas jomā. Līdztekus meža ekoloģijai tā ir pirmā reize, kad LVM piedāvāja stipendiju šīs jomas studentiem, no kuriem tika saņemts arī vislielākais pieteikumu skaits.

Kopumā LVM stipendijas šajā mācību gadā ir piešķirtas 22 dažādu Latvijas augstskolu studentiem, kuri apgūst mežzinātni, meža ekoloģiju, vides komunikāciju un izglītību, meža selekciju un audu kultūru, meža apsaimniekošanas plānošanu, mežistrādes vadību, meža infrastruktūru, ģeoloģiju, koksnes ķīmijas pārstrādi, ģeogrāfiskās informācijas sistēmas un loģistikas pārvaldību.

LVM stipendiāti tiekas pirmo reizi, lai parakstītu stipendiju līgumus

LVM Personāldaļas vadītāja Ligita Pundiņa stāsta: „Stipendiju piešķiršanas mērķis ir ne vien motivēt jauniešus attīstīt sevi, bet ar piesaistīt jaunos speciālistus LVM -paaugstināt studējošo un audzēkņu vēlmi uzlabot savu studiju kvalitāti tieši LVM interesējošās jomās”.

Šogad pirmo reizi tiek arī piešķirtas 7 stipendijas Ogres Valsts tehnikuma izcilākajiem audzēkņiem, kas mācās, lai kļūtu par mežsaimniecības tehniķiem, meža mašīnu operatoriem un meža mašīnu mehāniķiem, kā arī 1 veicināšanas stipendija 1. kursa audzēknim, kura tiks izmaksāta mācību gada 2. semestrī. Stipendijas tiek piešķirtas, sākot ar 2012. gada novembri līdz pat 2013. gada jūnijam. To lielums svārstās no 70 Ls Ogres Valsts tehnikuma audzēkņiem līdz 90 Ls augstskolu studentiem.

 

Lielākā daļa no stipendiju saņēmējiem atzīst, ka tā nav tikai materiālā vērtība, bet arī ieguvums dziļākai meža izpratnei, jo visiem stipendiātiem LVM šogad organizēs īpašus izglītojošus seminārus – ekspedīcijas dabā. Studentiem, kas raksta bakalaura un maģistra darbus, būs iespēja iegūt detalizētu informāciju un materiālus saviem pētījumiem.

„Ļoti vēlos redzēt to, kā teorētiskās zināšanas tiek pielietotas darbā! Mana pirmā doma pēc atlases intervijas bija, ja neiegūšu stipendiju, lūgšu, vai varu piedalīties LVM organizētajos izziņas semināros, jo savu nākotni vēlos saistīt ar vides izglītības īstenošanu,”  tā pēc līguma parakstīšanas atzina Latvijas Universitātes ķīmijas  fakultātes dabas zinātņu un informācijas tehnoloģijas 4. kursa studente Baiba Rudzroga.

LVM stipendiāts Andris Avotiņš, Latvijas Universitātes bioloģijas fakultātes maģistrs, atzīst, ka šī stipendija dos iespēju padziļinātāki pievērsties pētījumam, kurš ir ne tikai maģistra darbs, bet arī sirdslieta ar profesionālu ievirzi – biotopu ietekme urālpūču ligzdošanai un reprodukcijai.

 

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas projektu vadītājas Anda Sproģe un Līga Zute-Abizāre.