26 • 10 • 2012

MAMMADABA DĒKA ORIENTĒŠANĀS SACENSĪBAS AIZRAUJ SKOLĒNUS NO VISAS LATVIJAS

Šogad pirmo reizi AS „Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Latvijas Orientēšanās federāciju piedāvā orientēšanās sacensības skolām „Mammadaba dēka”, kurās rudenī piedalījušies jau vairāk kā 1200 skolnieku. Sacensībās nepieciešamas ne tikai veiklas kājas, bet arī gudra galva, jo kontrolpunktos jauniešiem ir jāatbild uz jautājumiem par saudzīgu meža apsaimniekošanu.

Mammadaba Dēka notiek četros orientēšanās  poligonos – tūrisma un atpūtas centrā „Ezernieki”, Tērvetes dabas parkā, tūrisma un atpūtas centrā „Spāre” un Vijciema čiekurkaltē. Sacensības rudenī noritēja no 3. septembra līdz 26. oktobrim, bet pavasarī atsāksies no 2. aprīļa un ilgs līdz pat 24. maijam. 

Pirmie, kuri veica Mammadaba Dēka distanci, bija Kusas pamatskolas 3. klase.

Apsveicam skolas ar augstajiem rezultātiem!

Visātrāko individuālo rezultātu Mammadaba dēka rudenī uzstādīja Grundzāles pamatskolas 8. klases skolnieki Matīss Slikšjānis un Roberts Aubēns. Viņi startēja Vijciema čiekurkaltes poligonā, kur distancē pavadīja 17 minūtes un atbildēja uz visiem 8 jautājumiem pareizi. Skolēni stāsta: „Interesantākais bija tas, ka tika piedāvātas četras distances un nebija iespējams sekot kādam pieredzējušam orientieristam. Bija arī jāuzmanās, lai neieskrietu citas distances kontrolpunktā un nesāktu atbildēt uz citas distances jautājumiem.”

Visātrākā klase „Ezerniekos” bija Bērzu sākumskolas 5. a klase ar sešu ātrāko laiku kopsummu - 3 stundas un 8 minūtes, un Lubānas vidusskolas 12. a klase - 2 stundas un 24 minūtes. Savukārt, visātrākā skola bija Lubānas vidusskola- 2 stundas un 57 minūtes. „Spārē” visātrāk noskrēja Lutriņu pamatskolas 8. klases skolnieki - 7 stundas un 13 minūtes. Toties visātrākā bija Ēdoles pamatskola - 6 stundas. Tērvetes dabas parkā lielisku laiku uzrādīja Ropažu vidusskola un šīs skolas 5. b klase -  2 stundas un 38 minūtes.

Kā pareizi atzīmēt atbildes uz jautājumiem par saudzīgu meža apsaimniekošanu, rāda "Ezernieku" poligona orientēšanās instruktors Gunārs Ikaunieks.

Vijciema čiekurkaltē labāko laiku uzstādīja Grundzāles pamatskolas 7. klase - 2 stundas un 51 minūti. Kā arī skolu kopvērtējumā šī skola uzstādīja labāko laiku pat visu četru poligonu konkurencē-  2 stundas 19 minūtes.

Gunārs Ikaunieks, Latvijas Orientēšanās federācijas pārstāvis ir pārliecināts, ka mērķis – piesaistīt aktīvai atpūtai dabā jauniešus ir sasniegts: „Sacensības ir izdevušās. Dalībniekiem Ezerniekos bija jāmēro nedaudz vairāk kā divi kilometri, sameklējot septiņus kontrolpunktus. Pēc ievadinstruktāžas mežā labi orientējās arī iesācēji.”

Rudens sezonas labāko rezultātu sasniegušie skolnieki saņems veicināšanas balvas no sacensību atbalstītāja – aktīvas atpūtas veikaliem „Gandrs”: dāvanu kartes 20 Ls vērtībā sporta inventāra iegādei vēl labākiem sasniegumiem.

 

„Mammadaba dēka” sacensību gala rezultātu paziņošana notiks 2013. gada 29. maijā. Katra poligona labākās klases  5. - 9. un 10. - 12. klašu grupās saņems pārsteiguma balvas no AS „Latvijas valsts meži” un aktīvas atpūtas veikaliem „Gandrs”. Katra poligona labākā skola saņems orientēšanās poligonu ar inventāru skolas apkārtnē! Vairāk informācijas: www.mammadaba.lv/deka.