10 • 10 • 2012

Plašāks skats koka pielietojumam

AS „Latvijas valsts meži” uzstādījuši pirmo koka atvairbarjeru. „Tā signalizēs transportlīdzekļu vadītājiem par iespējamiem riskiem, kas var beigties ar ieslīdēšanu grāvī vai ūdenstilpē.

Konstrukcija atrodas Vidusdaugavas mežsaimniecībā uz Majaka un Bērzu meža ceļa un ir pirmais šāda veida objekts, kas  tapis pēc  „Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta” izstrādātās specifikācijas un nodrošina meža ceļiem atbilstošu satiksmes drošību.

Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta direktors Andrejs Domkins: „Šāda veida koka atvairbarjeras ir pietiekami plaši izplatīts produkts un daudzās Eiropas valstīs koka konstrukciju izmantošana satiksmes drošībai tiek plaši veicināta. Koks ir elastīgāks par metālu, tas ir lētāks un arī videi draudzīgs materiāls, tāpēc tiek uzskatīts par nākotnes materiālu. Ne velti Holandē koka konstrukcijas satiksmes drošības nodrošināšanai tiek lietotas arī uz ātrgaitas šosejām.”

AS „Latvijas valsts meži” meža infrastruktūras direktors Indris Stulpāns: „Koksne ir klasiski ekoloģiski tīrs un atkārtoti pārstrādājams materiāls. Tā ir vienīgais plaši pieejamais materiāls, kas atjaunojas, un šis fakts mums kā uzņēmumam, kas rūpējas par apkārtējo vidi bija svarīgs, pieņemot lēmumu par koka atvairbarjeru uzstādīšanu. Paredzams, ka līdzīgas konstrukcijas barjeras tiks izmantotas gan jaunu ceļu būvniecībā, gan gadījumos, kad tiks remontētas vai mainītas vecās atvairbarjeras.”

Mūsdienās koks ir tiek uzskatīts par ļoti perspektīvu produktu. Kā celtniecības materiāls tas ir videi izdevīga izvēle jautājumos, kas attiecas uz dabas resursiem, enerģijas izmantošanu, slāpekļa dioksīda izmešiem un atkritumiem. Bojātu koku iespējams viegli salabot, koka konstrukcijas var ērti pārkārtot un mainīt, lai apmierinātu funkcionālas un estētiskas prasības. Tā ir vienīgā dabīgā izejviela, kura dabiski sadalās nepiesārņojot apkārtējo vidi, ir plaši un dažādi lietojama, taupa energoresursus un vienlaikus ir skaista.

 

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432