15 • 10 • 2012

Latvijas valsts mežos atrasta reta vabole

Šajā vasarā Latvijas valsts mežu teritorijā, Apes novadā atrasta reta vaboļu suga – sarkanais plakanis (lat. Cucujus cinnaberinus). Latvija atrodas šīs sugas izplatības areāla ziemeļu perifērijā, tādēļ līdz šim retā vabole Latvijā atrasta tikai piecās vietās – Ābeļos, Pededzes apkārtnē, Slīterē, Moricsalā un Gruzdovas mežos.

Sarkanā plakaņa atradējs, LVM vides plānošanas speciālists Mārtiņš Kalniņš stāsta: „Reto vaboli uz ļoti lielas apses kritalas atradu pēc diezgan gara un nogurdinoša bridiena pa slapju, ar kritalām pilnu mežu Igaunijas pierobežā, meklējot citu retumu – dzeltenkrūšu ēnvaboli. Cerētās ēnvaboles vietā ieraugot sarkano plakani, biju ļoti priecīgs – zināju, ka tā ir jauna atradne Latvijā, tālu no citām, turklāt dabā šo vaboli vēl nekad nebiju redzējis.”

M.Kalniņam bija bažas par vaboles dzīvotnes nākotni – lai arī nogabalā lielu apšu kritalu ir daudz, tomēr augošu apšu ir ļoti maz: „Sargājot tikai vienu nogabalu, vabole ilgi nedzīvos. Tikai paskatoties plašāk – uz blakus kvartālos esošajiem nogabaliem un tajos augošajām koku sugām, sapratu, ka, gudri saimniekojot – kombinējot neko nedarīšanu vienos meža nogabalos ar apšu mežu atjaunošanos veicinošu meža apsaimniekošanu citos nogabalos, var nodrošināt sarkanajam plakanim dzīves telpu ilgākā laika posmā.

Šī vaboļu suga ir apdraudēta un aizsargājama Eiropas mērogā. Sarkanais plakanis apdzīvo bioloģiski vecus platlapju mežus – vaboles un to kāpuri dzīvo zem lapu koku, galvenokārt, apšu un ozolu, 1-3 gadus vecu kritalu trūdošās mizas. Reti sastopamais kukainis pārtiek no koka lūksnes un uz tās augošajām sēnēm, reizēm – arī no citu kukaiņu kāpuriem, taču nebojā augošus kokus. Paiet divi gadi, līdz sarkanais plakanis no olas izaug par pieaugušu vaboli.

 

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas daļa, tālr. 67805432