20 • 09 • 2012

Atjaunojam Ragakāpas dabas taku

Pie viena no populārākajiem Jūrmalas tūrisma objektiem - Jūrmalas Brīvdabas muzeja 20. septembrī tika atklāta gandrīz 850 m garā Ragakāpas dabas taka. Jaunā laipa uzbūvēta daļēji vecās laipas vietā, un tagad pa AS „Latvijas valsts meži” teritoriju ērti un videi draudzīgi varēs nokļūt līdz jūrai. 

 

Attēlā: Jūrmalas pilsētas izpilddirektors Valdis Vītoliņš kopā ar LVM Zemgales mežsaimniecības izpilddirektoru Ilgoni Rozīti draudzīgi atklāj apmeklētājiem atjaunoto dabas taku.

 

Jūrmalas pilsētas izpilddirektors Valdis Vītoliņš pasākuma laikā sirsnīgi pateicās AS "Latvijas valsts meži" par ieguldīto laiku un darbu parka teritorijas labiekārtošanā un izteica cerību auglīgai sadarbībai arī nākotnē.

 

Viens no galvenajiem takas atjaunošanas darbu vadītājiem AS „Latvijas valsts meži” Zemgales mežsaimniecības izpilddirektors Ilgonis Rozītis atzina: „Šī dabas taka mums nākusi mantojumā reizē, kā balva un liels izaicinājums, jo kurš gan nepriecājas par iespēju saimniekot Jūrmalas pilsētā, tomēr tas nes sev līdzi arī milzu atbildību, jo šajās zemēs īpaši saduras dažādu īpašnieku intereses. Tāpēc šodien ir gandarījums par sasniegto rezultātu un novēlu Jūrmalas pilsētas domei darba sparu takas uzturēšanā."

 

Ragakāpas dabas taka atrodas Ragakāpas dabas parka teritorijā, kura kopējā platība ir 150 ha. Taka ir ideāla vieta pastaigai, veidota no Latvijas valsts mežu priedes un ozola koksnes un savieno muzeju ar jūras līča piekrasti. Šādas takas LVM būvē, lai nodrošinātu iespēju cilvēkiem aktīvi atpūsties Latvijas valsts mežos, nesamazinot bioloģisko daudzveidību kāpu tuvumā un nodrošinot, ka maksimāli tiek saglabāta vide, kā arī netiktu bojāta zemsedze.

 

Ragakāpas vēsture ir neparasta un saistīta ar Lielupes plūduma maiņu. Līdz 18. gs. sākumam Lielupe ietecēja Daugavā. Tagadējās grīvas vietā bija kāpu valnis. Laikā no 1755. gada līdz 1757. gadam Lielupe izlauza savu pašreizējo gultni līdz jūrai. Pie Lielupes jaunās grīvas izveidojās viena no augstākām kāpām Latvijā - Ragakāpa. Tā ir 12-17m augsta, 800m gara un 100m plata.

 

 

 

Informāciju sagatavoja LVM Komunikācijas daļa.

Tālr. 67805432.