19 • 09 • 2012

Parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas Universitāti un AS „Latvijas valsts meži”

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) parakstījusi sadarbības līgumu ar Latvijas Universitāti par sadarbību augstākās izglītības un zinātnes attīstībā. Abas puses apņemas apvienot savus spēkus kopīgas darbības organizēšanai un veikšanai ar nolūku nodrošināt vispusīgu, pilnīgu un kvalitatīvu sadarbību augsti kvalificētu speciālistu sagatavošanā atbilstoši meža nozares vajadzībām.

„Īpaši svarīgi, ka redzam, kas sekos tālāk,” parakstot līgumu, uzsvēra Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš. „Ja nav konkrētu vēlmju un darba plāna, tad līgumi var nokļūt muzejā, bet šis nav tas gadījums. AS „Latvijas valsts meži” ir partneris, ko ļoti ilgi esam sev vēlējušies, un ceru, ka šodien sāktā sadarbība ies plašumā. Iespēju ir daudz, jo neviens nopietns bizness nevar attīstīties bez zinātnes un inovācijām, savukārt mums AS „Latvijas valsts meži” ir svarīgs partneris kā prakses vietas studentiem un iespējas pētniekiem.”

„Bija jāpaiet zināmam laikam, līdz sapratām, ka arī uzņēmumu konkurētspēja dzimst izglītības sistēmā,” savukārt atzina LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks. „Diemžēl nereti starp biznesa un akadēmisko vidi rodas šķirtne. Tāpēc pienācis laiks, kad veidojam sadarbību ar Latvijas Universitāti, un tā tiešām nebūs „ķeksīša pēc”, bet gan, lai pēc būtības palīdzētu izglītības procesā un arī paši gūtu labumu no tā, kas rodas izglītības iestādes sienās.”

Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Abas puses ir vienojušās sadarboties izglītības satura jomā, izstrādājot jaunas un pilnveidojot esošās izglītības programmas, kā arī pielietojot un demonstrējot LVM rīcībā esošās tehnoloģijas studentu apmācībā. Studentu izglītības jomā sadarbība risināsies, atbalstot studentu profesionālās meistarības konkursus, sagatavojot un publicējot pusēm aktuālos metodiskos materiālus un rokasgrāmatas. Tāpat izglītības procesā plānots piesaistīt LVM speciālistus, kas lasīs  lekcijas par aktualitātēm mežsaimniecībā un informēs par jaunākajām tehnoloģijām, kā arī iespēju robežās atbalstīs studentu prakses organizēšanu. Uzsākot sadarbību šī līguma ietvaros, Puses ir identificējušas sadarbību galvenokārt jomās, kas atbilst augstākās izglītības un zinātniskās izpētes specifikai Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē, Bioloģijas fakultātē, Vēstures un filozofijas fakultātē, Ķīmijas fakultātē, kā arī LU Botāniskajā dārzā.

Šobrīd AS „Latvijas valsts meži” strādā 173 darbinieki ar Latvijas Universitātes diplomiem. Arī šogad no 30 izsludinātajiem konkursiem uz brīvajām amata vietām uzņēmumā uz 14 vakancēm bija iespējams pretendēt personām, kas ieguvuši izglītību Latvijas Universitātē.