06 • 08 • 2012

Vasara kukaiņu laikmetā

Sīc, dīc, dūc, zum, čirkst, sisina – vasaras dienās un naktīs ik mirkli par sevi atgādina visuresošie kukaiņi. Šobrīd Latvijas valsts mežos un citur dabā ieraugāmi gan dažādi pieaugušie kukaiņi, gan to kāpuri un kūniņas. Pieaugušo kukaiņu klāsts ir ļoti mainīgs – aizvien nāk klāt jaunas sugas, kad no kāpuriem vai kūniņām tie pārtop imago stadijā.

Latvijā konstatēti gandrīz 12 tūkstoši kukaiņu sugu, turklāt kukaiņu pētnieki jeb entomologi lēš, ka realitātē varētu būt vēl vismaz 7 tūkstoši neatklātu sugu. Interesanti, ka lielākajai daļai zināmo kukaiņu pat nemaz nav latvisko nosaukumu.

 

Noziedējusī pienene blaktij nav ēdnīca, bet gan atpūtas vieta.

Ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē kopumā pēc atklāto sugu skaita kukaiņi ir vislielākā dzīvnieku klase, kurā ietilpst vairāk nekā 900 tūkstoši sugu jeb apmēram 70% no visiem mūsdienās zināmajiem Zemes dzīvniekiem. Šāds apjoms veidojas  pēc atklāto sugu skaita, taču kukaiņu pētnieki uzskata, ka uz mūsu planētas mājo vēl vismaz pusotrs miljons līdz šim nezināmu kukaiņu sugu.

Nopietnākie kukaiņu ienaidnieki ir citi kukaiņi.

Kukaiņu klase izceļas ne tikai ar milzīgu sugu skaitu, bet arī vislielāko sugu daudzveidību. Uz Zemes mītošos kukaiņus zoologi sašķirojuši 32 kārtās, no kurām Latvijā konstatēti 28 kārtu pārstāvji. Sugām bagātākā ir vaboļu kārta, kas ietver 40% no kopējā pasaules kukaiņu sugu skaita, savukārt otrajā vietā ir divspārņi.

 

Fotogrāfa acij pozē vispamanāmākā – meža mēsluvabole.

Ja uz Zemes pēkšņi izzustu zīdītāju klase, pie kuras piederam arī mēs – cilvēki, pasaule tikai mazliet sašūpotos, taču, ja izzustu kukaiņi, planētu tūdaļ pārņemtu agonija. Patiesībā nevis kukaiņi dzīvo ar mums, bet gan mēs dzīvojam kukaiņu pasaulē – šis ir viņu laikmets!