02 • 08 • 2012

Mazais ērglis izturējis pirmo pārbaudījumu

2012. gada 31. jūlijā tika saņemti mazā ērgļa videonovērošanas ligzdas vērotāju satraukti zvani par kāda sveša plēsīgā putna uzbrukumiem mazā ērgļa jaunajam putnam ligzdā.

Noskatoties vērotāju sagatavoto videoierakstu, tika noskaidrots, ka neatlaidīgais uzbrucējs ir vistu vanaga Accipiter gentilis jaunais putns. Vanags jaunajam ērglim uzbruka vairākas minūtes, cenšoties to satvert vai izgrūst no ligzdas. Jāatzīst, ka jaunais ērglis savu pirmo bīstamo pārbaudījumu izturēja godam un atvairīja neatlaidīgo uzbrucēju. Konsultējoties ar mazo ērgļu pētniekiem citās valstīs, noskaidrojām, ka vistu vanagi ir samērā bieži uzbrucēji mazo ērgļu ligzdām. Viens šāds gadījums zināms Vācijā, pirms nedēļas vistu vanags uzbruka mazā ērgļa mazulim Igaunijā.

 

 

 Jāatzīmē, ka vistu vanagi nav vienīgie mazo ērgļu dabiskie ienaidnieki – 2011. gadā mazā ērgļa mazuli vēl pūku tērpā no videonovērošanas ligzdas Mētrienas apkārtnē, naktī, aiznesa meža cauna.

Tomēr jāpaskaidro, ka šie ir dabiski procesi. Plēsēju-upuru attiecībās vājākais zaudē dzīvību, spēcīgākais kļūst vēl stiprāks. Iespējams, ja mazā ērgļa mazulis savā attīstībā būtu atpalicis, vārgs vai slims, tas būtu zaudējis cīņā ar vistu vanagu. Savukārt, ja jaunais vistu vanags nebūs pietiekami izveicīgs un nespēs sekmīgi medīt, tas ies bojā no bada.

Videonovērošanas metode sniedz pētniekiem unikālu nepārtrauktu informāciju par ligzdošanas bioloģijas norisēm mazā ērgļa ligzdā. Pievienotajos videomateriālos ir apskatāma jaunā mazā ērgļa cīņa ar jauno vistu vanagu, kā arī cita plēsēja – zebiekstes, kļūšana par mazā ērgļa upuri.

Aicinām vērot mazo ērgļu ligzdu tiešraidē – vēl tikai  nedēļa un jaunais ērglis atstās ligzdu un turpinās cīņu par eksistenci jau plašākā apvidū, un, ja paveiksies – septembra sākumā uzsāks tālo un bīstamo ceļu līdz ziemošanas vietām Dienvidāfrikā.