11 • 01 • 2012

Mežus pāršalc liela skolotāju interese

Jaunā gada pirmā nedēļa Latvijas pedagogiem sākās ar AS „Latvijas valsts meži” rīkotajiem vides izglītības kursiem. Par spīti vēsajam un mitrajam laikam, pedagogi neslēpa savas pozitīvās emocijas un atzina, ka iegūtā informācija un pieredze viņiem noteikti noderēs darbā ar izglītojamajiem.

Divpadsmit stundu tālākizglītības kursi ”Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide vides izglītībā par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu” notiek jau otro reizi – pirmajos kursos 2011. gada skolu rudens brīvlaikā piedalījās 132 skolotāji no visas Latvijas. Interese ir augusi un šoreiz piedalījās jau 165 skolotāji. Organizatori paļaujas uz augošo interesi un nākošo reizi cer uzņemt vēl vairāk skolotājus no visas Latvijas.

 

Pirmo dienas daļu kursu dalībnieki pavadīja „Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtā” (MeKA), izzinot mežu Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" zinātnieku  un MeKA darbinieku vadībā, bet otro – ekspedīcijā AS „Latvijas valsts meži” Zemgales mežsaimniecībā.

 

Attēlā: Gluži kā pašu skolēni, tagad skolotāji cītīgi klausās Andreja Domkina lekcijā par koksnes izmantošanas daudzveidību.

 

 

Attēlā: Skolotāji steidzas pēc materiāliem, lai bērniem ir ko rādīt un mācīt.

 

 

Attēlā: Katram bija iespēja izmēģināt, kā ir vadīt mežsaimniecības tehniku. Tiesa gan, tikai uz simulatora.

 

Attēlā: Apgūto nu var apspriest pie siltas tējas krūzes un sasildīties pie ugunskura.

 

Pedagogi neslēpj savu apbrīnu par kursos redzēto un labprāt dalās ar saviem iespaidiem:

 

Dina Melne, Pūres pamatskola un Kandavas internātvidusskola: „Kursi man ārkārtīgi patīk. Es vispār esmu LVM rīkoto kursu fans, jo te ir ļoti bagāta informācija, vienmēr ir izdales materiāli un vienmēr ir padomāts, lai skolotājs labi justos. MeKĀ esmu jau otro reizi un šajos kursos man vislabāk patika skatīties kā apstrādā materiālus, kā notiek mežistrāde, kopumā informācija ir fantastiska pēc apjoma un cilvēki ir ļoti zinoši, kuri te strādā. Aizbraucot mājās bērniem rādīšu iedotās filmas, izpildīsim uzdoto mājas darbu. Ar klasi mežā ejam bieži un pie meža tēmas mēs pieturamies regulāri.”

 

Laura Pope, Dāvja Ozoliņa Apes vidusskola: „Kursi ir ļoti interesanti, vispusīgi un ar vērtīgu informāciju, ko pēc tam varēšu stāstīt bērniem. Esmu ieguvusi jaunas teorētiskās zināšanas, kā arī patika daudzās praktiskās nodarbības. Neapšaubāmi redzams, ka tehnoloģijas ir attīstījušās un man daudz kas bija jauns. Ieteiktu arī citiem skolotājiem šādos kursos pieteikties un meklēt iespēju iesaistīt arī bērnus.”

 

Anna Grenciņa – Grencione, Mazzalves pamatskola: „Kaut gan dzīvoju meža apvidū, te lietas tika parādītas no cita aspekta. Redzēju kā notiek mežapstrāde, un uzzināju kā Latvijas mežos saimnieko. Daudz pati iemācījos un arī bērniem būs ko mācīt.”

 

Sanita Vingre, Rīgas 49.vidusskola: „Bija interesanti tikties ar cilvēkiem, kuri strādā zinātnes jomā un nodarbojas arī ar praktiskām lietām. Man ļoti patīk LVM rīkotie pasākumi un var paļauties, ka viss vienmēr būs nostrādāts un par visu būs padomāts.”

 

Oļģerts Gūtmanis, Rīgas Valsts 2.ģimnāzija: „Pirmo reizi piedalos LVM rīkotajā pasākumā un iespaidi ir visnotaļ pozitīvi. Interesi piesaistīja kokapstrādes tehnoloģijas un laboratorijās notiekošais. Ļoti noderīga informācija, ko pielietošu manās stundās, bērniem mācot ķīmiju.”

 

Inga Kūkusiliņa, Rožupes pamatskola: „Paldies organizatoriem, viss bija labi noorganizēts, gāja ļoti raiti un daudzie izdales materiāli noderēs darbā ar izglītojamajiem. Protams, daudz arī ieguvu savai zināšanai. Ar klasi esam piedalījušies arī citos LVM rīkotajos pasākumos, bet šāda veida kursos piedalos pirmo reizi. Kopumā man ļoti patika.”

 

Aija Siliņa, Rīgas Juglas vidusskola: „Esmu priecīga par tēmas aktualizēšanu, jo zaļā bioloģija, pasniegta šajos dažādajos veidos man ļoti ieinteresēja. Rodas vēlme uzreiz doties pie bērniem un stāstīt, ko jaunu uzzināju. Jutos glaimota, ka kursos viss tiek pienests klāt. Ļoti iedvesmojošs pasākums.”

 

Mudīte Leiduma, Dricānu vidusskola un Strūžānu pamatskola: „Jau skolā esam skatījušies filmu „Laika jautājums” un arī no šiem kursiem aizvedīšu daudz jaunu informāciju, kā arī pacēlumu, ko saņēmu pati. Mežs man ir mūža mīlestība. Stundās ļoti bieži aktualizējam vides jautājumus, bērni iesaistās un izsaka savas domas.”

 

 

 

Informāciju sagatavoja: LVM Komunikācijas daļa. Tālr. 67805432