03 • 01 • 2012

AS „Latvijas valsts meži” 2011. gadā saņēma 337 iesniegumus dāvinājumu (ziedojumu) saņemšanai dažādās jomās

2011. gadā AS „Latvijas valsts meži” (LVM) saņēma 337 iesniegumus dāvinājumu (ziedojumu) saņemšanai sociālās palīdzības, izglītības, vides un zinātnes, kultūras un mākslas, kā arī sporta jomā.

No visām ziedošanas jomām visvairāk iesniegumi saņemti no kultūras un mākslas pārstāvjiem – 124. Ar mērķi saņemt dāvinājumu (ziedojumu) sporta veicināšanai LVM saņēma 81 iesniegumus, sociālās palīdzības veicināšanai – 75 iesniegumus, izglītības, vides un zinātnes veicināšanai – 57 iesniegumus. Izvērtējot iesniegumus pēc to atbilstības normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, no kopējā iesniegumu skaita (337 iesniegumi) par atbilstošiem tika atzīti 256.

Kopējā iesniegumos pieprasītā summa bija 8,1 miljons latu. No derīgajiem iesniegumiem lielākā pieprasītā summa dāvinājumiem (ziedojumiem) bija kultūras un mākslas veicināšanai – 4,1 miljons latu, sporta veicināšanai – 1,7 miljoni latu (neskaitot iesniegumus, kas iesniegti LOK), izglītības, vides un zinātnes veicināšanai – 1,2 miljoni latu. Savukārt sociālās palīdzības veicināšanai pieprasītā summa bija 1,1 miljons latu.

Saskaņā ar likumu „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” Finanšu ministrijai tika iesniegts LVM iesniegums ar lūgumu ļaut „Latvijas valsts meži” veikt dāvinājumu (ziedojumu) nodibinājumam „Fonds „Ziedot”” – 400 000 latu, publiskajam nodibinājumam „Valsts kultūrkapitāla fonds” – 800 000 latu, budžeta programmai Meža attīstības fonds – 400 000 latu,  biedrībai „Latvijas Olimpiskā komiteja” –2,4 miljoni latu. Finanšu ministrija iesniegumu ar lūgumu par ziedojumu atļaušanu apstiprināja.

Līdz šim ziedojumu piešķiršanu izvērtēja LVM un Zemkopības ministrija (ZM), pamatojoties uz spēkā esošo likumdošanu un izstrādātajiem ziedojumu piešķiršanas pamatprincipiem. Savukārt, parakstot nodomu protokolus ar „Fondu „Ziedot””, „Latvijas Bērnu fondu” un „Latvijas Samariešu apvienību ”, „Valsts kultūrkapitāla fondu” un memorandu ar Latvijas Olimpisko komiteju, atbildību par ziedojumu piešķiršanu dažādu nozaru organizācijām uzņemsies iepriekšminētās organizācijas. Tas mainīs ziedojumu izvērtēšanas un piešķiršanas kārtību, nododot šo funkciju organizācijām, kas ir ilgtermiņā pierādījušas savu profesionalitāti, kā arī vislabāk pārzina savas nozares organizācijas, kurām visvairāk nepieciešama finansiāla palīdzība. Lai attiecīgās organizācijas varētu izvērtēt dāvinājumu (ziedojumu) iesniegumus, saskaņā ar noslēgtajiem nodomu protokoliem un memorandu mērķziedojums tiek sadalīts tikai atbilstoši LVM akciju turētāja ZM izstrādātajiem dāvināšanas (ziedošanas) pamatprincipiem un nevalstisko organizāciju darbības mērķiem un uzdevumiem. Organizācijas, kas ir atbildīgas par ziedojuma sadali, izveido mērķziedojumu padomi, kas pieņem lēmumu par mērķziedojuma sadali.

Sociālā atbildība pret Latvijas iedzīvotājiem ir viens no stūrakmeņiem LVM stratēģijā, ko uzņēmums realizē, gan veicinot nodarbinātību lauku reģionos, gan attīstot rekreācijas iespējas ģimenēm un vides izglītības projektus jauniešiem, gan ziedojot daļu uzņēmuma peļņas labdarībai, kultūrai, izglītībai un sportam. 2011. gadā ar noslēgtajiem dāvinājuma līgumiem LVM atbalstīja 77 projektus šādās jomās: labdarība – 27 projekti, sports – 24 projekti, kultūra – 19 projekti, izglītība – 7 projekti.

 

Papildu informācija:

Tomass Kotovičs,
a/s Latvijas valsts meži
Komunikācijas daļas vadītājs
29408866; Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.