07 • 11 • 2011

Mammadaba aicina: ziemā barosim putnus atbildīgi!

Jau šīs nedēļas beigās sagaidīsim -5°C aukstas naktis, tādēļ aktuāls kļūst jautājums – barot vai nebarot putnus? Kopš seniem laikiem, pienākot rudenim un ziemai, cilvēki vēlas barot putnus, lai tiem palīdzētu pārdzīvot auksto laiku. Iestājoties aukstumam un sniegam, dabā samazinās putniem pieejamā barība, tomēr arī šādos apstākļos putni paši spēj atrast sev nepieciešamās barības daudzumu.

Interesanti, ka putnus barot ziemā nav nepieciešams, jo, lai cik bargi būtu laika apstākļi, putni ir raduši paši sev vajadzīgajā daudzumā atrast barību arī aukstajā sezonā. Tomēr gan Latvijā, gan citur pasaulē putnu barošana ziemā ir cilvēku iemīļota nodarbe un, ja to dara atbildīgi, tas putniem atvieglo barības sameklēšanu.

 

 

Ja esat nolēmuši barot putnus aukstajā sezonā, tad ļoti svarīgi ir ievērot trīs nosacījumus:

  • ja ir sākts barot putnus, tas jāturpina līdz pavasarim, kad ne tikai dienā, bet arī naktīs gaisa temperatūra nav zemāka par 0 grādiem un ir nokususi sniega sega;
  • barotavā vienmēr – katru dienu – ir jābūt barībai. Nedrīkst pieļaut kaut vienas barošanas reizes iztrūkšanu;
  • barība, ko dod putniem, nedrīkst būt sālīta un/vai ar garšvielām.

Ja putnu barošanu ziemā pēkšņi pārtrauks, barotavai piesaistītie putni laiku, ko vajadzētu izmantot barības meklēšanai citur, pavadīs pie barotavas, gaidot, kad tajā atkal parādīsies barība, jo līdz šim tā tur ir bijusi. Gaidot barotavā ierasto ēdienreizi, putni nepagūs uzņemt nepieciešamo barības daudzumu, pienāks nakts un barotavai piesaistītie putni ies bojā nosalstot, jo bez nepieciešamā enerģijas daudzuma nespēs pārciest aukstumu.

Nebūtu vēlams barot ūdensputnus – pīles un gulbjus, tad šie putni, pienākot salam un aizsalstot ūdenstilpēm, aizlidos prom uz piemērotākām ziemošanas vietām. Taču, ja pīles un gulbjus ir sākts barot, arī tas jādara līdz pavasarim. Jāņem vērā, ka gulbji var kļūt tik ļoti atkarīgi no barošanas, ka paliks uz vietas pat tad, kad ūdenstilpe aizsals. Tas draud ar putnu iesalšanu ledū un bojāeju.

Putnu barošana jāpārtrauc pavasarī, kad nokusis sniegs un gaisa temperatūra nav zemāka par 0 grādiem. Vasarā putnus nebaro. Rudenī sāk barot, kad gaisa temperatūra ir zemāka par 0 grādiem un/vai ir uzsnidzis sniegs. Vairāk par putnu barošanu ziemā uzzini www.mammadaba.lv!