02 • 02 • 2011

Sākušās Lielās Talkas 2011.gada aktivitātes

1.februārī, līdz ar fotokonkursa „Sniegavīri PAR tīru Latviju!” izsludināšanu ir atklāta arī kustība „Lielā Talka 2011”, kas šogad vērsīs uzmanību ne vien uz vides sakopšanas darbiem, bet īpaši akcentēs dažādus izglītojošus pasākumus.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis kustības „Lielā Talka 2011” atklāšanas pasākumā uzsvēra, ka „lai Latvija taptu vēl tīrāka, mums ikvienam ir jācīnās pret tiem, kas joprojām mežus, ceļmalas, pļavas uzskata par piemērotām vietām, kur atstāt atkritumus. Tāpēc šis sabiedrības izglītošanas aspekts ir tik svarīgs, lai ne tikai cīnītos ar sekām, bet arī izglītotu jaunus un vecus”, norāda ministrs.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja, aicina sabiedrību iesaistīties jau pirmajā Lielās Talkas aktivitātē – fotokonkursā „Sniegavīri PAR tīru Latviju!”: „Lai gan zeme vēl ir balta, sniega ir daudz, Lielās Talkas aktivitātes ir sākušās. Aicinu ikvienu veidot lielus un mazus sniegavīrus, kas nestu vēstījumus citiem cilvēkiem būt atbildīgiem pret vidi!”

Lai piedalītos fotokonkursā „Sniegavīri PAR tīru Latviju!”, ir jāuzveļ viens vai vairāki sniegavīri, sniegavīrs jāpapildina ar kādu saukli, kas aicina līdzcilvēkus izturēties atbildīgi pret vidi (piemēram, „Braucam ar velosipēdiem!”, „Lietosim auduma maisiņus iepirkumiem!”), uzraksts noteikti jāpapildina ar Lielās Talkas logotipu. Tad sniegavīrs (-i) jānofotografē un fotogrāfiju jāaugšupielādē „Lielās Talkas" mājas lapā www.talkas.lv, sadaļā "Sniegavīri par tīru Latviju!". Sniegavīru fotogrāfijas varēs vērtēt ikviens interesents, balsojot par savu favorītu mājas lapā www.talkas.lv. Tāpat sniegavīrus un viņu vēstījumus vērtēs žūrija, kas izvēlēsies piecus uzvarētājus. Balvu iegūs arī tās fotogrāfijas īpašnieks, kura sniegavīrs būs ieguvis visvairāk balsojuma punktu. Visi seši uzvarētāji saņems ielūgumu uz Lielās Talkas Noslēguma koncertu 30. aprīļa vakarā, kā arī pārsteiguma balvas no Lielās Talkas organizatoriem un Draugiem – „Garnier” un „RIMI”.

Savukārt Lielās Talkas Izglītības programmas vadītāja, daktere Ilze Aizsilniece uzsver, ka „sabiedrības izglītošanas darbs jau ir sācies ar semināru Lielās Talkas pašvaldību koordinatoriem „Gaiss. Ļauj sev elpot!”. Kopumā tiks rīkoti trīs šādi semināri, kuros uzsvērsim galvenos vides elementus – gaisu, zemi, ūdeni un cilvēku dabā. Arī Lielās Talkas mājas lapa šogad ir kļuvusi par vērtīgu izglītojošu resursu krātuvi, kas aplūkojama jaunajā sadaļā "Izglītojamies"”.

 

Šogad Lielā Talka notiks 30.aprīlī. Lielās Talkas kustības mērķis ir līdz 2018.gadam, Latvijas 100. dzimšanas dienai, padarīt mūsu valsti par tīrāko un sakoptāko vietu pasaules kartē – dot iespēju dabai atveseļoties, attīrot to no atkritumiem, kā arī mudināt iedzīvotājus pašiem labiekārtot un rūpēties par vidi sev apkārt. Savu piedalīšanos šī gada Talkā jau ir apstiprinājušas 118 Latvijas pašvaldības.

Kustību „Lielā Talka 2011” finansiāli šogad atbalsta LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, AS "Latvijas valsts meži", Rīgas Brīvostas pārvalde, SIA „Skonto Būve”, zīmols „Garnier” un RIMI.