07 • 10 • 2011

„Meža gudrību dienā” Mammadaba objektos viesojušies 450 skolotāji

Šogad skolotājiem dāvāto iespēju 30.septembri - „Meža gudrību dienu” pavadīt četros Mammadaba tūrisma un vides izziņas objektos – Tērvetes dabas parkā, Jaunmoku pilī, Vijciema čiekurkaltē un Kalsnavas arborētumā izmantojuši 450 pedagogi no 20 dažādām Latvijas mācību iestādēm.

Jau trešo gadu AS "Latvijas valsts meži" aicināja pedagogus Skolotāju dienas svētkus pavadīt dabā, caur atpūtu smeļoties spēku jauniem izaicinājumiem un rodot iedvesmu turpmākiem darbiem. Šogad populārākais galamērķis bija Jaunmoku pils – tur viesojās vairāk nekā 200 pedagogi no 8 mācību iestādēm, izmantojot iespēju degustēt īpašus meža ievārījumus un tējas, orientēties pils parkā un iepazīt daudzās pils ekspozīcijas.

Savukārt Kalsnavas arborētumā katrs no kolektīviem varēja izraudzīties pušķi, kurā bija salikti dažādu koku un krūmu zari ar redzamiem auglīšiem, kam vidū ir sēklas. Ekskursijas laikā bija dots uzdevums kopīgi meklēt un noskaidrot, kādam kokam vai krūmam kas pieder. Meklēšana, minēšana, auga izcelsmes noskaidrošana izvērtās kā interesanta un atraktīva ekskursija. Katrs skolotāju kolektīvs no Kalsnavas arborētuma saņēma arī īpašas dāvanas savas skolas dārzam: fotergilu - krūmu, kas krāsojas rudenī, un Frēzera baltegli. Pedagogi aktīvi piedalījās visās aktivitātēs un solīja, ka noteikti atgriezīsies vēlreiz, nu jau kopā ar audzēkņiem.

Tērvetes dabas parkā skolotājiem bija iespēja piedalīties vides spēlē  „Meža mātes valstībā”. Daudzi skolotāji parku bija apmeklējuši pirms 20 vai vairāk gadiem, tāpēc pauda patīkamu pārsteigumu par labiekārtoto un interesanto atpūtas vietu. Ļoti atzinīgus vārdus Tērvetes dabas parka saimnieki dzirdēja arī par dzīvajiem pasaku tēliem – Rūķu māmiņu un Sila raganiņu.

Tikmēr Vijciema čiekurkaltē uz daudzajiem pedagogu jautājumiem atbildes sniedza tās vadītājs Ivars Palejs, kurš vēlāk atzina, ka skolotāji izrādījuši interesi ne tikai par sentēvu metodē balstīto sēklu iegūšanas procesu, bet arī par tālāko – stādu audzēšanu.

Meža izziņas aktivitātes „Mammadaba meistarklases” ietvaros AS „Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centru organizē jau vairākus gadus, aicinot skolotājus un skolēnus gan mācību laikā, gan ārpus stundām doties dabā. Vairāk informācijas www.mammadaba.lv, sadaļā „Meistarklase”.

Informāciju sagatavoja: Inga Pētersone, LVM Komunikācijas projektu vadītāja