18 • 08 • 2011

Skrīpsti, dastmēri un šlutes atdzīvojas

Jaunmoku pils piedavā saviem viesiem jaunu ekspozīciju par meža apsaimniekošanas vēsturi Latvijā.

 

Jau daudzus gadus Jaunmoku pilī iekārtots Meža muzejs, kuru ar interesi aplūkojuši daudzi cilvēki. Ir pagājis jau krietns laika sprīdis, kopš muzejā ir tapusi kāda jauna ekspozīcija. Tādēļ tieši šis – jubilejas gads – ir ļoti pateicīgs, lai lielāku uzmanību vērstu ne tikai uz pili un tās vēsturi, bet arī izceltu to muzeja daļu, kas saistīta ar mežu apsaimniekošanu.

 

Muzeja dokumentālajās liecībās – fotogrāfijās – ir daudz stāstu par mežu ierīcību, izstrādi, kopšanu no 20. gadsimta sākuma līdz pat deviņdesmitajiem gadiem, uzsverot gan meža nozīmi cilvēku dzīvē un kopēju mīlestību uz to, gan parādot mežrūpniecības saimniecību labākos darba darītājus, gan mežu izstrādes tehnoloģiju attīstību.

 

Jaunajā ekspozīcijā priekšmetu klāsts vizuāli papildināts ar fotoattēliem, tādējādi radot iespēju vieglāk saprast konkrēto rīku pielietojumu dabā, kā arī iepazīt mūsdienās piemirstus meža darbus. Ekspozīcijas papildināšanai izmantoti mūsu muzeja materiāli un krājumi no Meža muzeja “Bojas”, kura ekspozīcija pašlaik atrodas Kazdangas pilī. Par izstādes iekārtošanu rūpējās mākslinieks Uldis Pauzers, izmantoti arī dabas fotogrāfa Andra Eglīša darbi.