18 • 08 • 2011

Latvijas mežos sācies īstais sēņu laiks

senes ir dazadas. img 4353 15

Latvijas iedzīvotāju, īpaši sieviešu, iecienītākais veids atpūtai dabā ir ogu un sēņu lasīšana; 2/3 sēnes un ogas atzinuši par vērtīgākajām dabas veltēm, tā liecina a/s Latvijas valsts meži un SEB banka veiktā pētījuma dati. Izpētot situāciju mežos un vērojot laika apstākļus, Latvijas Dabas muzeja speciālisti aicina visus doties sēņot tieši tagad, jo ir sācies īstais sēņu laiks. Mikologi norāda, ka salīdzinājumā ar citiem gadiem, šis ir ražens sēņu gads.

"Šobrīd dabā ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi izcilai sēņu ražai – ir daudz lijis un vienlaikus pieturējies salīdzinoši silts laiks. Protams, ražu ietekmē arī katra iemīļotā meža atrašanās vieta un tajā sastopamās koku sugas, tomēr iesaku visiem doties sēņot tieši tagad. Ja turpināsies spēcīgie nokrišņi un ilgstošās lietusgāzes, tas sēņu ražu ietekmēs negatīvi, jo to augļķermeņi jau tā lielā daudzumā satur ūdeni, un sēnes ar palielinātu ūdens saturu bojājas daudz ātrāk,” stāsta mikoloģe Inita Dāniele, Latvijas Dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja. “Labvēlīgie laikapstākļi arī ir ietekmējuši to, ka šogad Latvijas meži ir bagāti ar sēnēm.”

Ogas un sēnes kā vērtīgāko no dabas veltēm a/s Latvijas valsts meži un SEB banka veiktajā pētījumā norādījuši divas trešdaļas respondentu. Pētījuma dati arī liecina, ka sēņošanas un ogošanas cienītāju īpatsvaru ietekmē respondentu vecums – jaunākajā vecuma grupā (16-19 gadi) tikai 17% norādījuši šīs par savām iecienītākajām nodarbēm, savukārt iedzīvotāji virs 50 gadiem – gandrīz 60%. Dalot atbildes pēc aptaujāto dzīvesvietas – laukos vai pilsētā – noskaidrots, ka dabas velšu vākšanu vairāk iecienījuši tieši Latvijas lauku reģionos dzīvojošie.

 

Latvijā līdz šim ir zināmas vairāk nekā 3600 sēņu sugu, kas gadā dod aptuveni 60 000 tonnas ēdamās produkcijas. 1000 ir t.s. cepurīšu sēņu sugas, no kurām apmēram 300 ir atzītas par ēdamām, savukārt 30 – par indīgām. Sēņotāji parasti pazīst un izvēlas lasīt vidēji divdesmit līdz trīsdesmit sēņu sugu. Sēņu speciāliste Inita Dāniele min, ka sēnes iespējams atrast gandrīz jebkur – piemēram, pagājušajā gadā Rīgas centrā, parkā pie Latvijas Nacionālās operas, mikoloģe atklājusi pavisam jaunu sēņu sugu, kas nodēvēta par „sīpolkāta kroksardzeni”.

 

Par Mammadaba vēstniecību

Lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus atpūsties ārpus pilsētas un informētu par atpūtas objektiem Latvijas teritorijā, a/s Latvijas valsts meži (LVM) un SEB banka Rīgas kanālmalā atklāj Mammadaba vēstniecību. Tā ir īpaša dabas zona rīdziniekiem un pilsētas viesiem, kas ļauj izjust un iepazīt meža veltes, iepazīties ar Mammadaba atpūtas objektiem, kā arī baudīt noskaņu, ko sniedz pilnvērtīga atpūta dabā.

 

Mammadaba vēstniecība Rīgas kanālmalā – zaļajā zonā starp Latvijas Universitāti, Latvijas Nacionālo operu un Brīvības pieminekli – darbojas no 11. līdz 20. augustam. Katru dienu vēstniecības teritorijā norisinās dažādu pazīstamu mūziķu koncerti, radošās darbnīcas, konkursi, jogas meistarklases, galda spēļu spēlēšana un citas aktivitātes.