19 • 08 • 2011

Videoanimācija skaidro valsts mežu apsaimniekošanu

AE P 9mezs

Lai informētu sabiedrību par meža apsaimniekošanas ciklu un tās plānošanas principiem valstij piederošajos mežos, AS „Latvijas valsts meži” (LVM) ikvienam interesentam piedāvā informatīvu videoanimāciju.

Latvija ir viena no mežiem bagātākajām Eiropas valstīm, jo Latvijā meži aizņem aptuveni 3,6 milj. ha jeb 54% valsts platības. No kopējās Latvijas mežu platības LVM apsaimnieko aptuveni pusi.

LVM apsaimniekošanā atrodas 1.62 mij. ha liela teritorija, tai skaitā, 1.59 milj. ha meža zemes, kurās LVM īsteno tādu meža apsaimniekošanu, kas nodrošina ekoloģisko un sociālo funkciju realizāciju, valsts meža vērtības saglabāšanu, vairošanu un ienākumus meža īpašniekam valstij. Atbilstoši tam ir veidots LVM teritoriju funkcionālais zonējums, kas uzskatāmi parāda daudzveidīgos teritorijas apsaimniekošanas mērķus.

 

 

 

LVM apsaimniekojamās teritorijas funkcionālais zonējums

 

 

 

Augstražīgs un kvalitatīvs mežs neizaug pats, tas ir jāaudzē, jo mežs, kas aug dabiski un netiek kopts, ir mazražīgs, ar zemu koksnes kvalitāti.

 

Audzēšana nozīmē arī kopšanu – laikus un pareizi kopjot mežaudzes, var iegūt vairāk kokmateriālu un ienākumu, turklāt uzlabojas meža sanitārais stāvoklis un noturība. Koptā mežā par 10% samazinās laiks, kurā koki sasniedz tirgū pieprasītās dimensijas. LVM jaunaudžu kopšanu ik gadu veic aptuveni 25 000 – 28000 ha apjomā un krājas kopšanas cirtes 15000 – 19000 ha apjomā, tādējādi nodrošinot meža vērtības nepārtrauktu palielināšanos.

 

Ikgadējais kopējais augošu koku krājas pieaugums mežos ir 12 milj. kubikmetri. LVM vidēji gadā nocērt 5-7 milj. kubikmetrus koksnes. Tādējādi tiek nodrošināts, ka izcirstais apjoms ir mazāks par pieaugumu un mežā notiek nepārtraukta koksnes resursu atjaunošanās.