14 • 02 • 2011

LVM stiprina sadarbību izglītības jomā

Ar mērķi veicināt skolēnu izpratni par vides likumsakarībām, problēmām un to risināšanas iespējām,  AS "Latvijas valsts meži" 2011. gada sākumā ir parakstījuši jaunu sadarbības līgumu ar Valsts Izglītības satura centru.

Attēlā: LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks un VISC vadītājs Guntis Vasiļevskis paraksta sadarbības līgumu.

 

 

Lai pievērstu pasaules uzmanību meža aktuālajiem jautājumiem, 2011. gadu ANO ir pasludinājis par Starptautisko meža gadu, kā ietvaros daudzās valstīs notiks īpaši pasākumi. Arī AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ir gandarīti šogad īpaši atbalstīt un attīstīt meža vides izglītību, noslēdzot jaunu sadarbības līgumu ar Valsts Izglītības satura centru (VISC).

Līgums tiek slēgts ar nolūku popularizēt Latvijas skolās LVM skolu programmu „Izzini mežu”, kuras mērķis ir izglītot jauniešus par atbildīgu mežu apsaimniekošanu Latvijā, saistot zināšanas ar praktisko pieredzi dabā. Programmu Latvijā  LVM organizē kopš 2005. gada, kā rezultātā tajā pastāvīgi ik gadu nu jau darbojas ap 20% Latvijas vispārizglītojošo skolu. Kopumā programmas aktivitātēs 5 gadu laikā ir iesaistīti ap 30 000 bērnu - vairāk kā 250 skolas un  500 skolotāji.  AS „Latvijas valsts meži” ir izdevuši 8 jaunus mācību materiālus skolām. Katru gadu notiek Mammadaba meistarklase, Meža olimpiāde un tālākizglītības kursi skolotājiem. Un skolu pieteikumu skaits arvien pieaug. Tas noticis pateicoties ne vien LVM enerģiskajai darbībai, bet arī līdzšinējai veiksmīgajai sadarbībai ar VISC (bijušo ISEC-Izglītības satura un eksaminācijas centru), ar kuru LVM jau 2008. gadā noslēdza pirmo sadarbības līgumu.

Kā uzskata LVM valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks, "īpaši šobrīd, kad ekonomiskā krīze ir likusi daudz ko pārvērtēt, ir laiks beidzot apzināties mežu kā Latvijas lielāko un, būtībā, vienīgo nacionālo atjaunojamo resursu -   ilgtspējīgu vērtību, kuru iepazīstot un pareizi apsaimniekojot, varam tikai vairot. Jo Latvijā, atšķirībā no daudzām citām zemēm, mežs būs vienmēr. Šajā ziņā mēs varam daudz mācīties no Skandināvijas valstīm, kur meža vides izglītība ir ļoti attīstība un pastiprināti iekļauta skolu standartos."

Gan citu valstu, gan Latvijas pieredze liecina, ka bērnu saskarsme ar dabu jau agrīnā vecumā veicina ne vien labāku mācīšanos - nepastarpinātas pieredzes un jaunu zināšanu uzkrāšanu, bet arī labāku veselību! Bērni ar pozitīvu dabas pieredzi izaug aktīvāki, veselīgāki un vairāk ieinteresēti apkārtējā vidē, nekā viņu vienaudži, kas laiku pavada četrās sienās. Vairāk informācijas www.tavsmezs.lv .

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Zute-Abizāre, LVM Komunikācijas projektu vadītāja. T. 67805432.