04 • 02 • 2011

Starptautiskais mežu gads – rīcība mūsu mežu labā

 

Eiropas meži veicina ilgtspējīgas sabiedrības un veselīgas vides izveidi visā pasaulē

Meži ir unikāls atjaunojams dabas resurss. Šodien Apvienoto Nāciju Organizācija tās galvenajā mītnē Ņujorkā 2011. gadu pasludina par Starptautisko mežu gadu. Kopējais mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par vajadzību nostiprināt ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, dabas aizsardzību un ilgtspējīgu visu mežu tipu attīstību, nodrošinot labumu kā cilvēkiem mūsdienās, tā turpmākajām paaudzēm. Tuvojas FOREST EUROPE Ministru konference par mežu aizsardzību Eiropā, kas notiks no 14. līdz 16. jūnijam Oslo, un tā būs nozīmīgs Eiropas devums Starptautiskajam mežu gadam. Šī svarīgā globālā iniciatīva attiecībā uz mežu tiek uzsākta saistībā ar ANO Mežu foruma devīto sesiju (UNFF9), kas no 24. janvāra līdz 4. februārim notiek ASV, Ņujorkā. UNFF diskusijas pievērsīsies svarīgākajām problēmām mežu jomā saistībā ar cilvēkiem, iztikas līdzekļiem un nabadzības izskaušanu.

“Ieguvumi, ko sniedz ilgtspējīgi apsaimniekoti meži Eiropā, sniedzas krietni tālāk par mūsu kontinenta robežām, tie ievērojami uzlabo situāciju visā pasaulē,” teica Norvēģijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs Larss Peders Breks. Norvēģija pašlaik ir FOREST EUROPE prezidējošā valsts un uzņems nākamo Ministru konferenci.

Sadarbība organizācijā FOREST EUROPE veido stratēģiju, kā nodrošināt mežu dzīvotspēju, lai apmierinātu sabiedrības vajadzības. FOREST EUROPE jau 20 gadus strādā pie tā, lai izveidotu un uzlabotu darbības plānus attiecībā uz ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. FOREST EUROPE dalībvalstis un Eiropas Savienība dod ievērojamu ieguldījumu, lai sasniegtu četrus Globālos mērķus attiecībā uz mežiem, ko pieņēmis ANO Mežu forums. Ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas kritēriji, indikatori un vadlīnijas ir izveidojuši stingru pamatu mūsdienu mežu attīstībai un daudzveidībai. Meži aizņem 44 procentus no Eiropas zemes platības, un to platība pieaug. Eiropas meži veido 25 procentus no pasaules meža resursiem.

 

Meži cilvēkiem un dabai

Eiropas mežiem ir milzīgs potenciāls klimata pārmaiņu mazināšanā – piesaistot oglekli kokos un augsnē, noglabājot oglekli koksnes izstrādājumos un aizvietojot neatjaunojamus materiālus un enerģijas avotus. Meži ir arī būtisku un videi draudzīgu koksnes un nekoksnes produktu avots. Tie palīdz saglabāt bioloģisko daudzveidību, tie nodrošina svaiga ūdens krājumus un ievērojami samazina vētru, plūdu un sausumu radīto postījumu risku. Mežsaimniecībai un lauksaimniecībai Eiropā ir arī izšķirīgi svarīga loma nodarbinātības, zemes izmantošanas un dabas resursu izmantošanas jomā. Vairāk nekā puse Eiropas iedzīvotāju dzīvo lauku rajonos. Mežiem ir svarīga loma darbavietu nodrošināšanā un iedzīvotāju ienākumu radīšanā. Mežiem ir arī nenoliedzami labvēlīga ietekme uz cilvēku veselību, jo tie sniedz plašas atpūtas iespējas.

 

Veselīgu mežu aizsardzība un saglabāšana nākamajām paaudzēm

Kad ministri, kas atbildīgi par mežiem Eiropā, no 14. līdz 1. jūnijam sapulcēsies Oslo uz FOREST EUROPE ministru konferenci, viņi turpinās darbu, aplūkojot globālas vides un sociālās jomas problēmas un mērķus. “Ministru konferencē Oslo Eiropas valstis pieņems lēmumus, kas vērsti uz mežu aizsardzību un to sniegto vides, sociālo un ekonomisko ieguvumu nodrošināšanu tagadējām un nākamajām paaudzēm. Norvēģija ir priecīga par iespēju jūnijā Oslo uzņemt augsta līmeņa pārstāvjus no dalībvalstīm, no novērotājām organizācijām un valstīm, kā arī mediju pārstāvjus,” teica Breka kungs. Gaidāms, ka ministri apstiprinās Eiropas mežu vīziju, ilgtermiņa un īstermiņa mērķus, kā arī aplūkos veidus, kā stiprināt sadarbību attiecībā uz ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu Eiropā. Saistībā ar to ministri apsvērs iespēju uzsākt sarunas par juridiski saistošu līgumu par mežiem un to apsaimniekošanu Eiropā. “Mūsu nolūks ir panākt, lai FOREST EUROPE 2011. gada Ministru konference Oslo kļūtu par ceļa rādītāju starptautiskajā mežu politikā un ievērojamu notikumu Starptautiskajā mežu gadā,” sacīja Breka kungs.

 

Par FOREST EUROPE – Ministru konferenci par mežu aizsardzību Eiropā

FOREST EUROPE ir visas Eiropas mēroga politikas veidošanas process attiecībā uz ilgtspējīgu mūsu kontinenta mežu apsaimniekošanu. Tas veido kopēju stratēģiju 46 tā dalībvalstīm un Eiropas Savienībai, kā aizsargāt un ilgtspējīgi apsaimniekot mežus. FOREST EUROPE ir dibināts 1990. gadā, un pastāvīgā sadarbība tā ietvaros ir ļāvusi sasniegt tādus panākumus kā ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas kritēriji, indikatori un vadlīnijas.

Svarīgākās FOREST EUROPE tēmas ir mežu lomas nostiprināšana klimata pārmaiņu mazināšanā, svaiga labas kvalitātes ūdens krājumu nodrošināšana, mežu bioloģiskās daudzveidības veicināšana un saglabāšana un atjaunojamu meža produktu nodrošināšana. Citi svarīgi uzdevumi ir izveidot kārtību turpmākai politiskai sadarbībai un sagatavot variantus ministru lēmumiem par iespējamu juridiski saistošu līgumu par mežiem Eiropā. Norvēģija pašlaik ir FOREST EUROPE prezidējošā valsts un sasauks nākamo Ministru konferenci no 2011. gada 14. līdz 16. jūnijam.

 

Vairāk informācijas par FOREST EUROPE: www.foresteurope.org

Vairāk informācijas par Starptautisko mežu gadu: www.un.org/en/events/iyof2011