27 • 10 • 2010

Atdzimusī Tīrumnieku taka

AS „ Latvijas valsts meži” ir labiekārtojusi un apsaimnieko apmēram 400 dažādus objektus skaistās un neparastās Latvijas vietās un regulāri veic atjaunošanas darbus. Tagad arī purva taka apmeklētājiem Latgales pusē sagādāts patīkams pārsteigums.

Rēzeknes novadā, Nagļu pagastā 220 km no Rīgas, 20 km no Lubānas un 30 km no Rēzeknes Nagļu–Īdeņas ceļa labajā pusē starp Lubānu un Orenīšu dīķiem atrodas Tīrumnieku purvs ar Tīrumnieku ezeriņu vidū. Uz šejieni cilvēki nāk pēc klusuma un ne ar ko citu nesalīdzināmajām purva smaržām, bet vasarā meklē veldzi tīrā ezera ūdeņos.

Jūs varbūt raizējaties, ka purvu būs grūti izbrist?  Arī par to ir padomāts, tāpēc jau devīto gadu cauri purvam ved 800 metru gara laipa. Tiesa, laika zobs nebija saudzējis dēļu laipas, tāpēc Tīrumnieku purva taka šoruden AS „ Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales mežsaimniecībā atdzimusi jaunā kvalitātē: ieklāts jauns segums, labiekārtota ugunskura vieta, saremontēta lapene.

 

 

Ezera dzīves vērošanai un makšķerēšanai var izmantot trīs terases, bet atpūtai pirms atpakaļceļa izveidota vēl viena terase ar soliņiem – takas tālajā galā.

Retāk apmeklēta ir mazā, tikai 100 metru garā taka ezera pretējā pusē. Arī tur ir terase, ko saule dāsni apspīd visas dienas garumā.

Dažus kilometrus tālāk Lubāna ezera stāvajā dienvidaustrumu krastā atrodas  Īdeņa  – vienīgais zvejniekciems, kas neatrodas pie jūras. Vecajām zvejnieku mājām saglabājušies niedru jumti, uz ezera pusi nav neviena loga – lai saltie ziemas vēji neizpūš siltumu, mājas izvietojušās nevis gar ceļu, bet gan stāvajā ezera krastā. Lubāna krastos uzbūvēti seši torņi putnu vērošanai.