20 • 07 • 2010

Engures mežā atrod izjauktu auto

Cūkmens kopā ar palīgiem apsekoja notikuma vietu Engures novadā - netālu no Rideļu dzirnavām uz Talsu šosejas, kur meža vidū atrasta izjaukta automašīna. Pēc rūpīgas apskates tīru mežu aizstāvis atklāja, ka kaudzē samestas automašīnas Volkswagen detaļas – priekšējais panelis, bamperi, pakošanas materiāli, lukturi u.c. Notikuma vietā Valsts Vides dienests sastādīja pārbaudes aktu, vienlaikus uzsākot lietas administratīvo izmeklēšanu. Savukārt Cūkmens solīja, ka vainīgais tiks saukts pie atbildības un sodīts vismaz ar 300 Ls lielu naudas sodu. Pēc rūpīgas izmeklēšanas atkritumi no meža tika savākti un nogādāti poligonā.

„Visi, kuri palīdz cīnīties pret atkritumiem ceļmalās un mežos, kļūst par maniem draugiem. Šorīt saņēmu ziņojumu, ka meža vidū Engures novadā uzieta atkritumu kaudze, kas visticamāk te atradusies jau labu laiku. Ziņotājs man atsūtīja arī fotogrāfiju, kurā redzama automašīnas valsts numura zīme, kas kā kronis visam stāvēja atkritumu kaudzes pašā augšā. Lai arī brīdī, kad ierados notikuma vietā, numura zīme jau bija pazudusi, iesūtītā fotogrāfija mums lieliski der kā lietiskais pierādījums. Es kā tīru mežu aizstāvis apsolu visiem saviem draugiem, ka vainīgais tiks sodīts. Kas nav ar mums, ir pret mums, kas mēslos – tiks sodīts,” brīdina Cūkmens.

 

                          

        Att. Cūkmens demonstrē aculiecinieka fotografēto izjauktā auto numuru 

 

Noskaidrot notikuma apstākļus un automašīnas īpašnieka identitāti, Engures novadā Cūkmens ieradās kopā ar palīgiem no Valsts Vides dienesta un Valsts policijas. Lai pirms pārbaudes nepazustu citi lietiskie pierādījumi, kas noderētu izmeklēšanas gaitā, Cūkmens vispirms norobežoja teritoriju. Viņš novērtēja, ka mēslotājs, kas visticamāk ir arī automašīnas vraka īpašnieks, mēslus uz mežu vedis vairākos piegājienos.

 

Līdz ar kampaņas „Nemēslo ceļmalā!” uzsākšanu un cīņas memoranda noslēgšanu starp dažādām institūcijām, šādu lietu izmeklēšana kļuvusi ievērojami ātrāka. Jau no notikuma vietas Cūkmens sazinājās ar Ceļu Satiksmes Drošības direkciju (CSDD). Sarunā ar CSDD viņam izdevās noskaidrot, ka automašīna vēl joprojām atrodas uzskaitē, taču tehnisko apskati pēdējo reizi veikusi 2006. gadā, saņemot tā saukto slimības lapu. Savukārt atkārtota tehniskā apskate šim automobilim kopš tā laika nav veikta.  Vēl Cūkmens noskaidroja, ka transportlīdzeklis Latvijā atrodas kopš 1998. gada, bet par pārējām detaļām solīja informēt izmeklēšanas gaitā.

 

Par vides piesārņojumu un nesankcionētām izgāztuvēm ceļmalās un Latvijas mežos ikviens tiek aicināts operatīvi ziņot Valsts Vides dienestam, zvanot pa bezmaksas tālruni 80000828 vai rakstot uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

 

Papildu informācija medijiem:

Ginta Bormane, Cūkmena sekretāre, mob.tālr.: 29428064