05 • 10 • 2010

Noslēgusies Meža gudrību diena

Aizvadot Skolotāju dienas svētkus, noslēgusies arī Meža gudrību diena Mammadaba tūrisma objektos – Tērvetes dabas parks, Vijciema čiekurkalte, Kalsnavas arborētums un Jaunomoku pils 1.oktobrī kopumā uzņēma gandrīz 400 pedagogus no 17 Latvijas skolām.

Turpinot pērn aizsākto tradīciju, arī šogad AS „Latvijas valsts meži” Skolotāju dienas svētkos pedagogiem dāvāja iespēju bez maksas apmeklēt četrus Mammadaba tūrisma objektus, kuros tiek īstenota vides izglītības programma „Izzini mežu”.

 

Tērvetes dabas parks arī šogad bija populārākais skolotāju ekskursiju objekts – rūķi un citas meža radības laipni sagaidīja 7 skolu pedagogus, lai svētku gaisotnē ļautos pārsteigumiem mežā un nopelnītu goda titulu „Pasaku meža gudrinieks”. Daudziem skolotājiem izzinošā atpūta Tērvetes dabas parkā bija jauks, iepriekš nebijis piedzīvojums – Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas skolotāji pēc ekskursijas pauda savu pateicību: „Mīļš paldies par šo brīnišķīgo iespēju atrauties no darba dienas un izbaudīt atpūtu! Jūtamies ļoti labi!”

 

Savukārt Kalsnavas arborētumā pedagogi no četrām Latvijas skolām iepazinās ar kolekcijas rudens krāsu un ziedu pārvērtībām. Daudzi arborētumu apmeklēja pirmo reizi, tādēļ ekskursiju baudīja nesteidzīgi un atbrīvoti – bija jūtams, ka skolotāji savu svētku dienu patiešām izbauda. Ekskursijas noslēgumā skolotāji saņēma arī praktisku dāvanu – koku stādiņus pēc pašu izvēles. Dzelzavas pamatskolas skolotāji atzina: "Paldies par skaisto, izglītojošo un nomierinošo pastaigu sapņu dārzā! Tā mums ir jauka dāvana Skolotāju dienā!"

 

Arī Jaunmoku pils laipni uzņēma četru skolu skolotājus, iepazīstinot ar Meža muzeju un aicinot izzināt koku enerģijas ietekmi, kā arī baudīt veselīgu meža gardumu degustāciju. Tikmēr Latvijas austrumos, Vidzemes pusē – Vijciema čiekurkaltes darbu iepazina divu skolu pedagogi, pašu acīm skatot, kā no čiekuriem pēc sentēvu metodēm joprojām tiek iegūtas koku sēklas, kas vēlāk ir pamats jaunam mežam. Skolotājus redzētais ieinteresēja, un viņi solījās apciemot čiekurkalti arī ziemā, kad tur notiek visaktīvākā darbošanās.

 

„Izzini mežu” ir vides izglītības programma, kas balstās uz praktisko zināšanu, pieredzes un iemaņu gūšanu, cilvēkiem esot tiešā saskarē ar mežu, apkārtējo vidi. Programmu „Izzini mežu”  no 2005. gada Latvijā īsteno AS „Latvijas valsts meži”, sadarbojoties ar IZM Valsts izglītības satura centru, un tā tiek veidota saskaņā ar Starptautiskā Vides izglītības fonda programmu "Learning about Forest”, kas kopš 1997. gada jau darbojas vairāk nekā 15 pasaules valstīs. Vairāk informācijas www.mammadaba.lv sadaļā „Meistarklase”.

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Pētersone, AS „Latvijas valsts meži” komunikācijas projektu vadītāja, tālr.67805432