05 • 10 • 2010

Depozītsistēmas ieviešana ievērojami samazinātu atkritumu daudzumu mežos

Vides organizāciju pārstāvji, nozīmīgākie Latvijas tirgotāji, vides ministrs Raimonds Vējonis un AS „Latvijas valsts meži” galvenais tīru mežu aizstāvis Cūkmens vienojušies par vienotu cīņu pret piesārņojumu Latvijas mežos. Aicinot valdību atbalstīt gan stikla, gan plastmasas pudeļu atpakaļ savākšanas sistēmu, piesārņojumu mežos plānots samazināt līdz pat 80%.

Pašlaik ir sagatavota koncepcija par depozīta sistēmas piemērošanu dzērienu iepakojumam, kur apskatīts, kad un kādiem taras veidiem tiks izveidota pudeļu atpakaļ savākšanas jeb depozīta sistēma. Iesaistoties vides problēmu risināšanā, mazumtirdzniecības tīkli Rimi, Elvi, IKI, Maxima un Sky apliecina gatavību ieviest depozītsistēmu un piedalīties taras pieņemšanā. Turklāt tirgotāji ir pārliecināti, ka depozītu sistēma uzreiz jāievieš pilnā mērā – vienlaikus gan stiklam, gan plastmasai. Izskanējušie ierosinājumi sākt ar stikla taras savākšanu un tad vēlāk tai pievienot arī plastmasu ir neloģiski, tostarp ne vien nerisinās vides problēmas, bet gan prasīs vēl lielākas investīcijas.

 

Latvijas mežu lielākais ienaidnieks ir plastmasas pudeles, tāpēc īpaši nozīmīgi būtu ieviest depozītsistēmu plastmasas pudelēm, akcentē dabas draugi – "Latvijas valsts mežu" cīnītājs par tīriem mežiem Cūkmens, domubiedru grupa "Tīri meži", kā arī uzņēmums "Rīgas meži". Latvijas mežos plastmasas pudeles sastāda pat 80% no visiem atkritumiem, konstatēts mežu sakopšanas talkās.

 

“Plastmasas pudeli mēs lietojam tikai vienreiz, taču vidē tā sadalīsies tikai pēc 500 gadiem. PET pudeles ir visur - sūnās, lapās, zālē, mežmalā un dziļā biezoknī. Bet PET pudelēm NAV  jādzīvo mežā,” sašutumu pauž tīru mežu aizstāvis Cūkmens. “Lai ar to cīnītos, cilvēki ir jāmotivē ar ētiku, estētiku un arī ar naudu. Mūsu kaimiņvalsts Igaunija šeit ir labs piemērs - tur plastmasas pudeļu depozīts strādā jau vairākus gadus, un plastmasas pudeles, līdzīgi kā nauda, uz ielas nemētājas,” skaidro domubiedru grupas "Tīri meži" vadītāja Ilze Aizsilniece.

 

„Lēmums par PET depozīta ieviešanu ir ļoti svarīgs Latvijas vides attīstībā un tīrības saglabāšanā. Esmu gandarīts, ka ar vien vairāk valsts un privātā sektora pārstāvju saprot, ka tas nepieciešams ilgtermiņā. Esam novērojuši, ka cilvēki ne tikai teorētiski, bet arī praktiski ir gatavi nodot pudeles. Kamēr Igaunijā nebija ieviests īpašs marķējums, Valkas iedzīvotāji savas pudeles masveidā nodeva tuvākajos veikalos Valgā,” par vienotu depozīta sistēmas ieviešanu PET un stikla tarai iestājas Vides ministrs Raimonds Vējonis.

 

„SKDS aptaujas dati liecina, ka jau 94% Latvijas iedzīvotāju atbalsta PET pudeļu depozītu sistēmas ieviešanu Latvijā, turklāt divu gadu laikā atbalsts palielinājies par 10%”, stāsta Roberts Strīpnieks, a/s "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs, „mūsu uzņēmumam ir patiess prieks, ka Latvijas tirgotāji kļūst arvien vairāk sociāli atbildīgi un ir gatavi to pierādīt arī darbos.”

 

Lai aicinātu sabiedrību aizdomāties, kādu kaitējumu Latvijas dabai un dzīvniekiem ik dienu nodara PET pudeļu nonākšana mežos, šī problēma tiks aktualizēta Latvijas Dabas muzeja skatlogos un ekspozīcijā. Turklāt ikviens ir aicināts parakstīties Cūkmena PretPET grāmatā, kurā savu atbalstu PET depozīta ieviešanai Latvijā apstiprinājuši jau vairāk nekā 4000 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, dabas draugi, tirgotāji un sabiedrībā zināmi cilvēki.

 

Tomass Kotovičs, AS „Latvijas valsts meži” Komunikācijas daļas vadītājs, tālr. 67805432