21 • 10 • 2010

Projekta "Skābeklis" ietvaros iesēti 20 000 ozolzīļu

Oktobra sākumā skolas un ģimenes tika aicinātas piedalīties AS „Latvijas valsts meži” un SEB bankas rīkotā projekta „Skābeklis”  otrajā cēlienā – „Zīļu mačos” jeb zīļu vākšanas sacensībās. Konkursa noslēgumā - 20.oktobrī Jelgavas kokaudzētavā tika paziņoti uzvarētāji un iesētas 20 000 ozolzīles, no kurām 5000 spēcīgākos stādiņus vēlāk pārstādīs Likteņdārzā.

Sacensību uzdevums bija savākt pa kilogramam zīļu no pieciem dažādiem ozoliem, iemūžināt vākšanas procesu fotogrāfijās un uzrakstīt stāstu par to, kāpēc Latvijai būtu jākļūst ar zaļāko valsti pasaulē. Konkursā piedalījās 3500 skolēni jeb 145 klases no vairāk kā 60 Latvijas skolām. Kopumā konkursa laikā tika savākti apmēram 800 000 tūkstoši ozolzīļu un apkopoti vairāki simti ideju.

Pirmo vietu “Zīļu mačos” ieguva Mālpils internātpamatskolas 4.klases skolēni, kuri balvā saņēma 300 LVL klases ekskursijai. 2.vietu un 200 LVL ekskursijai saņēma Aizkraukles novada ģimnāzijas 11.b klases skolēni, savukārt 3.vietu ieguva Stalbes vidusskolas 5.klases skolēni, kuri laimēja finansiālu atbalstu nākamajai klases ekskursijai 100 LVL apmērā.


Zīļu maču uzvarētāji – Mālpils internātpamatskolas 4.klases audzēkņi un viņu skolotājas

 

Kā „Zīļu maču” viscentīgākā klase – Dzelzavas pamatskolas 4.klases skolēni saņēma veicināšanas balvu – vienas dienas putnu vērošanas ekskursiju. Viņi kopā ar skolasbiedriem bija savākuši vairāk nekā 900 kg ozolzīļu. Arī Ogres 1. vidusskolas 2. klases skolēni par visradošāko pieteikumu „Zīļu mačiem” pavasarī dosies putnu vērošanas ekskursijā.

Aizkraukles vidusskolas 11.b klases skolēni uzskata, ka „Latvija kā zaļākā valsts pasaulē piesaistītu gan no Pekinas smoga nogurušos ķīniešus, gan Lasvegasas sastrēgumu nokaitinātos amerikāņus”, savukārt Dzelzavas pamatskolas 4. klases skolēni atzīst, ka arī viņu vecāki „ir sākuši domāt zaļāk, piedalās un atbalsta skolēnu ieceres un aktivitātes”. Krista Lauga no Stalbes vidusskolas skaidro, ka gribētu „aizliegt piesārņot dabu un, ja nepieciešams dežurētu vietās, kur piemēslo”. Piektās klases skolniece Danute Bērziņa stāsta, ka „Latvijai jākļūst par labāko, skaistāko un zaļāko valsti pasaulē, jo tā ir mūsu dzimtene un mājas. Šeit ir manas ģimenes saknes un es nevēlos nekur braukt prom”, arī Mārtiņš Ūdris, 5.klases skolnieks,  atzīst, ka „Latvijai jābūt viszaļākajai valstij pasaulē, jo es to ļoti mīlu”.  Anna rezumē: „Es būšu arhitekte un izdomāšu tādas mājas, kurām apkārt būs daudz, daudz koku. Un šajās mājās ļaudīm būs zaļa dzīve!”.

 

Visas Latvijas koku sēšanas un stādīšanas akcija “Skābeklis” tika uzsākta šā gada maijā. Akcijas mērķis ir padarīt Latviju par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē. Tās ietvaros apmēram 700 Latvijas skolu 5. un 6. klašu skolēni, dažādu uzņēmumu un organizāciju pārstāvji, kā arī vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju iesēja 2 177 063 egļu un priežu. Plānots, ka projekts noslēgsies 2011. gada jūnijā, kad vairāk nekā 2 miljoni iesēto koku būs izauguši tik lieli, lai tos stādītu mežā un ļautu augt pašu spēkiem. Akciju “Skābeklis” īsteno a/s “Latvijas valsts meži” un SEB banka.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Inga Pētersone, AS "Latvijas valsts meži"

Komunikācijas projektu vadītāja,

tālr. 67805432