19 • 05 • 2010

Makšķerēšanas sezona sākusies!

Beidzot pienācis makšķernieku tik ļoti gaidītais brīdis – 1. maijā sākās makšķerēšana no laivas. Protams, arī AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotajos Kaņiera, Zebrus, Lielauces, Gulbju ezerā. Vienīgi Tērvetes ūdenskrātuvē sezona sākas 1. jūnijā.

Šajās ūdenstilpēs var cerēt uz patiešām bagātu lomu, jo kopš 2002. gada ezeros zivis ne tikai makšķerē, bet arī regulāri atjauno to krājumus. Šajos gados LVM aprūpētajos ezeros ielaisti pieci miljoni līdaku kāpuru, 40 tūkstoši zušu mazuļu, 20 tūkstoši zandartu mazuļu, 10 tūkstoši vienvasaras zandartu un 10 tūkstoši viengadīgu līdaciņu.
Iepriekšējos gados par lomiem mūsu ezeros nevarēja sūdzēties: Gulbju ezerā (Spārē) noķerta 11 kg smaga līdaka. Tērvetes ūdenskrātuvē – 10 kg smaga karpa. Zebrus ezerā – 10 kg zandarts. Lielauces ezera rekordasaris svēra 1 kg 200 g.


Atklāšanas rekordi
Arī šogad pirmajā maijā, laivošanas sezonas atklāšanas svētkos, mūsu ūdeņu plēsīgās zivis ķērās vareni. Zemmēra līdaciņas bruka virsū mānekļiem, kas izmēru ziņā nebija mazāki par uzbrucējām, negausīgi piedāvātos voblerus, tvisterus, rotiņus, džerkus un citus vilinošus vizuļus kāri grāba līdakas  līdz diviem kilogramiem svarā, bet patrāpījās arī īsti skaisti eksemplāri. Lai gan LVM apsaimniekotajos ezeros nebija tādu rekordu, kāds tika  fiksēts Durbes ezerā (bez dažiem gramiem astoņpadsmit kilogrami), arī mēs varam lepoties ar skaitļiem, kas liek aizdomāties daudziem makšķernieku armijas biedriem.
 Zebrus ezerā noķerti un atlaisti (tā diktē noteikumi) tuvu pie desmit prāvi zandarti, lielākā līdaka 5,620 kg.
 Lielaucē lielākais asaris 820 grami, līdaka 7 kg.
 Gulbju ezerā lielākā zaļsvārce arī svēra 7 kilogramus, tur makšķerēja kompānija, kurus uzskatu par īstiem goda vīriem, katrs paņēma pa divniecei ēšanai, pārējās svēra, iemūžināja un atlaida.
Ar zivīm dāsns bija arī Kaņieris, par kuru bargās ziemas dēļ raizējāmies visvairāk. Paldies Dabas mātei, ka tur tomēr nekas daudz nav gājis bojā! Sevišķi lielu eksemplāru nebija, lielākā līdaka svēra 4,2 kg, bet divnieces un trijnieces nebija retums. Tātad, kā teica mūsu izcilais aktieris Edgars Liepiņš, vajag tik rakt (makšķerēt)!
Makšķerēšanas sezona ir veiksmīgi atklāta, nu tikai tādā pašā garā jāturpina. Un neaizmirstiet, ka turpinās konkurss par lielāko zivi.


Konkurss par lielāko zivi
Arī šogad uzņēmums savās ūdenstilpēs rīko konkursu par lielāko noķerto zivi, kas sākas 1. maijā un turpinās līdz 31. oktobrim.
Katrā ezerā tiek vērtēta vienas sugas zivis: Tērvetes ūdenskrātuvē – karpas, Lielauces ezerā – asari, Kaņiera un Gulbju ezerā – līdakas. Sākot ar 1. jūniju, kad ir atļauta zandartu makšķerēšana, konkursam pievienosies arī ar šīm zivīm izslavētais Zebrus ezers.
Konkursā lielākā zivs tiek vērtēta katru mēnesi, bet oktobrī tiek apkopoti visas sezonas labākie rezultāti.
Kad noķerta Lielā zivs, meklējiet ezera uzraugu, kopā zivi nosvērsiet, piereģistrēsiet, nofotografēsiet. Mēneša beigās uzvarētājam balvā laiva vienai dienai par brīvu, bet gada uzvarētājs laivu bez maksas varēs izmantot piecas dienas.
Tikai neaizmirstiet paņemt līdzi Makšķernieka karti un nopirkt licenci, bez tām rekords netiks ņemts vērā.