01 • 12 • 2010

Kur atrast Ziemassvētku eglīti?

Decembrī, gada gaišāko svētku mēnesī, piedāvājam četru stāstu ciklu „Ziemassvētkus gaidot”. Ik nedēļu publicēsim noderīgus svētku gaidīšanas padomus: kur var atrast eglīti, kā izgatavot rotājumus no dabīgiem materiāliem pašu rokām, kā cirsto eglīti ilgāk saglabāt zaļu un kā pareizi līdz pavasarim aprūpēt augošu eglīti podiņā. Pirmajā stāstā aicinām uzzināt, kur un kā atrast savu svētku eglīti!

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajos valsts mežos arī šogad katram Latvijas iedzīvotājam personiskām vajadzībām atļauj nocirst vienu eglīti. Dodoties uz valsts mežu pēc eglītes, jāievēro daži noteikumi:

  • pirms došanās uz mežu, precīzi noskaidro, vai konkrētais mežs ir valstij piederošs (to var uzzināt LVM mežsaimniecībās vai Valsts meža dienesta virsmežniecībās)
  • eglītes celma caurmēram jābūt mazākam par 12 cm, kas parasti atbilst 2-3 m garai eglei
  • eglītes kategoriski aizliegts zāģēt jaunaudzēs
  • eglītes drīkst zāģēt uz stigām, grāvmalās, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām

 

 

Lai atvieglotu eglītes meklēšanu, AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar digitālo karšu portālu kurtuesi.lv ir izveidojusi ikvienam pieejamu elektronisku meža karti: www.kurtuesi.lv/eglite. LVM apsaimniekotie meži šajā kartē atzīmēti ar tumši zaļu krāsu, savukārt ar eglītes simbolu atzīmētas vietas, kur iespējams iegādāties eglītes podiņos gan Rīgā, gan LVM kokaudzētavās. Šo karti ikviens var ievietot savā mājaslapā vai blogā, izmantojot adresi www.kurtuesi.lv/eglite/public.

  

Pēdējos gados īpaši populāras kļūst svētku eglītes podiņos – sagaidot pavasari, tās var izstādīt piemājas dārzā vai citā izvēlētā vietā. AS „Latvijas valsts meži” kokaudzētavas piedāvā dažādu šķirņu eglītes visām gaumēm – var izvēlēties nelielu piramīdu, ligzdiņu, eglīti ar savdabīgi skraju vainagu, kurā būs daudz vietas rotājumiem, savukārt eglīti ar blīvu vainagu varēs rotāt ar smalkākiem un mazākiem rotājumiem. Visskaistākās eglītes podiņos atradīsi Kalsnavas kokaudzētavā, Pļaviņu kokaudzētavā, Strenču  kokaudzētavā, kā arī Kalsnavas kokaudzētavas Daugavpils tirdzniecības laukumā.

 

Sirdssiltus Ziemassvētkus!

 

Tomass Kotovičs, Komunikācijas daļas vadītājs, tālr. 67805432

Dainis Kreilis, KurTuEsi.lv projektu attīstības direktors, tālr. 22057777