22 • 06 • 2010

LVM atbalsta FSC sertifikāta apturēšanu valsts mežos

Jau iepriekš ziņots, ka AS „Latvijas valsts meži”, izvērtējot visus „par” un „pret”, atbalsta FSC sertifikācijas apturēšanu valsts mežos, ja vien netiks būtiski uzlabota sertifikācijas procedūru caurskatāmība un audita procesu kvalitāte. Pašlaik FSC audita ziņojums ir publiski izplatīts, un ziņojumā skaidri iezīmējas liela daļa šī lēmuma iemeslu.

Šāds lēmums ir balstīts uz rūpīgu divu pēdējo uzņēmuma FSC auditu kvalitātes izvērtējumu, sertifikācijas procesa ietekmes uz būtiskiem vides, sociālajiem un ekonomiskajiem aspektiem novērtējumu, kā arī uz līdzšinējo pieredzes apmaiņas procesu ar citiem valsts mežu apsaimniekošanas uzņēmumiem, kas pārstāvēti Eiropas valsts mežu apsaimniekotāju asociācijā EUSTAFOR.

Iepriekšējā gada laikā sertifikācijas procesa tiešās izmaksas uzņēmumam ir pieaugušas, savukārt no ārzemēm atbraukušo auditoru kvalifikācijas līmenis ir būtiski pazeminājies, gan attiecībā uz pašu audita procedūru – novērojumiem dabā, to protokolēšanu un fiksēšanu, secinājumu un slēdzienu sagatavošanu, gan arī attiecībā uz auditoru kvalifikāciju mežkopības un meža apsaimniekošanas jautājumos. Auditori ir demonstrējuši nevienlīdzīgu attieksmi pret dažādajiem priekšlikumiem, kas saņemti no ieinteresētajām pusēm, kā arī nav tos izvērtējuši pēc būtības. Uzņēmums ir atkārtoti aprādījis, ka vieni un tie paši novērojumi dabā nereti tiek traktēti atšķirīgi, vienā gadījumā tos atzīstot par atbilstošiem visiem kritērijiem, bet otrā – konstatējot neatbilstību. Pilnīgi nepieņemama ir auditoru plaši piemērotā prakse – vispārināt līdz valsts mērogam secinājumus, balstoties uz vienu nobrāztu koku vai tamlīdzīgu „pārkāpumu”, un tālāk uz šiem secinājumiem balstīt neizpildāmu prasību izvirzīšanu uzņēmumam, kuru realizācija saistītos ar nopietna mēroga tautsaimnieciskām sekām.

LVM par šo ir vairākkārt gan rakstiski, gan mutiski norādījuši audita veicējiem, kas kļūdas ir atzinuši, tomēr audita kvalitāte nav uzlabota. Tā rezultātā vairākkārt pieaudzis nepieciešamo cilvēkresursu apjoms un izmaksas saistībā ar šiem auditiem.

Audita procesā iesaistīto speciālistu nekonsekvence un nekompetence Latvijas meža apsaimniekošanas jautājumos ir novedusi pie tā, ka to ieteikumi apgrūtina uzņēmumā izstrādāto plānu ietekmes uz vidi samazināšanai realizāciju, fosilo degvielu patēriņa samazināšanu meža apsaimniekošanas darbos, kā arī neļauj pietiekamā apjomā nodrošināt malkas piedāvājumu Latvijas lauku iedzīvotājiem.

Diskusijas ar citu Eiropas valstu meža apsaimniekošanas uzņēmumiem norāda, ka lielākajā daļā valstu ar nopietnām mežsaimniecības tradīcijām – piemēram, Austrijā, Vācijā, Francijā, Somijā u. c. – izvēlas PEFC sertifikācijas sistēmu. Tā, pēc šo valstu mežsaimnieku domām, ir daudz piemērotāka Eiropas mežsaimniecībai, kam raksturīgas senas ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas tradīcijas. Dažās valstīs ir pieņemts lēmums sertificēt mežu apsaimniekošanu atbilstoši abu sistēmu kritērijiem.

Pašlaik ir skaidrs, ka 30 dienu laikā „LVM Mežs” pārtrauks ar šo sertifikātu sertificētās koksnes pārdošanu. Mēs pilnībā apzināmies, ka šī situācija var radīt neērtības mūsu klientiem, tāpēc esam uzsākuši aktīvu komunikācijas procesu gan ar viņiem, gan arī ar nozares interešu organizācijām, kas apvieno mūsu koksnes pircējus un pakalpojumu sniedzējus. LVM darīs visu iespējamo, lai uzņēmuma partneri pēc iespējas mazāk izjustu jebkādas negatīvas sekas no pašreizējās sertifikācijas apturēšanas.

LVM turpinās aktīvi strādāt FSC procesa ietvaros, turpinot darbu gan pie FSC Latvijas standarta, gan arī pie precīzāku sertifikācijas procedūru izstrādes. Ja LVM sadarbības partneri – koksnes pārstrādātāji un uzņēmuma pakalpojumu sniedzēji – ir ieinteresēti, lai nākotnē valsts meži tiktu sertificēti atbilstoši FSC sistēmai, uzņēmums aicina tos aktīvi iesaistīties neitrālu, caurskatāmu un pamatotu sertifikācijas procedūru izstrādē, kā arī līdzsvarotu, Latvijas situācijai atbilstošu un nepārprotamu prasību formulēšanā šīs sistēmas ietvaros.

 

Papildu informācija:

 

Tomass Kotovičs,
AS „Latvijas valsts meži”
Komunikācijas daļas vadītājs
67805432
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.