25 • 06 • 2010

Būtiski pieaudzis iedzīvotāju atbalsts PET pudeļu depozīta sistēmas ieviešanai Latvijā

Socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS maija nogalē veiktā socioloģiskā pētījuma rezultāti liecina, ka depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā atbalsta 94% mūsu valsts iedzīvotāju. Salīdzinājumā ar 2008. gada maiju iedzīvoju atbalsts palielinājies vēl par 10 procentpunktiem. Šādas sitēmas ieviešana paredz to, ka par katru tukšu veikalā nodoto PET pudeli iespējams saņemt nelielu atlīdzību (t.i. divus vai trīs santīmus). Ar sistēmas palīdzību būs iespējams daudz veiksmīgāk un videi draudzīgāk savākt un pārstrādāt pudeles, kā arī skārdenes.

 

Depozīta sistēmas mērķis ir veicināt tīru, sakoptu vidi, mazināt piesārņojumu un valsts ilgtspējīgu attīstību. Latvijas mežu piesārņojums ir mazinājies, pateicoties dauzdajām talkām, sabiedrības informēšnai un Cūkmena nepagurstošajai cīņai pret atkritumiem, taču vēl aizvien, pēc talku dalībnieku aptaujām, no visiem mežā sastopamajiem atkritumiem ap 80 % sastāda plastmasas izstrādājumi, lielākoties tās ir tieši PET pudeles. Kā zināms, plastmasas atkritumi sadalās ļoti ilgstošā periodā, kā arī dedzinot rada draudus gan videi, gan cilvēka veselībai. Jaunās sistēmas ieviešana var būtiski motivēt sabiedrību izmantot plastmasas pudeles otrreizējā lietošanā, pretī iegūstot taustāmu rezultātu, iespējams mazinās vēlmi plastmasas pudeles izmest pludmalēs, ceļmalās un mežos. Rūpes par apkārtējo vidi ir attīstītas sabiedrības priekšnoteikums, veicinot videi draudzīgu domāšanu tiek attīstīta sabiedrība kopumā un veidoti ieradumi.

Savā atklātā vēstulē līgotājiem, viens no tautā visvairāk mīlētākā zīmola pārstāvjiem, alus darītāja AS “Agrofirma Tērvete” valdes priekšsēdētājs Modris Goba norāda, ka patlaban Latvijas likumdošana lielveikalus un pārējos tirgotājus atbrīvo pat no stikla pudeļu savākšanas. Tāpat viņš norāda, ka tiem ražotājiem, kas pilda dzērienus vienreizējos plastmasas vai metāla traukos, pietiek nomaksāt tikai ļoti nelielu nodokli un atbrīvoties no liekas atbildības par vides piesārņojumu. Diemžēl, liela daļa no šī vienreizēji izmantojamās plastmasas un bleķa nonāk Latvijas mežos, ceļmalās un atpūtas zonās pie upēm un ezeriem. Tieši tāpēc Modris Goba aicina sabiedrību veicināt atbildīgas alus ražotāju vides politikas ievērošanu un pēc iespējas ātrāk Latvijā ieviest tukšās taras savākšana depozītsistēmu, tādejādi mazinot kaitējumu apkārtnei un veidojot zaļas uzņēmējdarbības principus. 

Šis piemērs liecina, ka attīstoties uzņēmējiem un sabiedrībai  esam ceļā uz valsts ilgtspējīgu attīstību.

Kaimiņvalstī Igaunijā depozītu sistēma veiksmīgi darbojas nu jau ceturto gadu un līdz pārstrādei nonāk līdz 90% pudeļu, kas pierāda sistēmas efektivitāti. Līdzīga sistēma jau sen darbojas Austrijā, Vācijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un daudzās citās valstīs.