05 • 10 • 2009

AS „Latvijas valsts meži” aicina tīrīt putnu būrīšus

Lai noskaidrotu, kā pareizi tīrīt putnu būrīšus, 6.oktobrī, plkst.11 Zemgales mežsaimniecības Engures iecirknī pie atpūtas vietas „Vecupes” notiks informatīva Dabas stunda mežā kopā ar Mammadaba ekspertu ekoloģijā Arni Bērziņu un dabas draugu Sandiju Semjonovu, kā arī Engures vidusskolas audzēkņiem.

 

                                   

Lai pasargātu mežus no kaitēkļu masveida savairošanās, katru gadu a/s „Latvijas valsts meži” izgatavo un izliek vairākus tūkstošus jaunu putnu būrīšu, taču ikvienam mājoklim, arī putnu būrīšiem, nepieciešama tīrīšana.

 

Putnu būrīšus parasti izliek pavasarī – īsi pirms gājputnu atgriešanās. Pēdējos gadu desmitos Latvijā putnu būri tiek izlikti ne tikai strazdiem, kā esam raduši domāt, bet arī dažādām zīlīšu sugām, melnajam mušķērājam, erickiņam, tītiņam, arī meža un urālpūcei. Retumis putnu būros ligzdo arī zaļvārna, pupuķis, meža balodis, zvirbuļapogs, bikšainais apogs, lielā gaura un gaigala, bet dažreiz tajos iemājo pat dažādas sikspārņu sugas, sirseņi, meža ciršļi un susuri. Savukārt mežos ligzdojošās dobumperētāju sugas – lielā zīlīte, zilzīlīte un dzilnītis – Latvijas mežos dzīvo visu gadu un būrīšus izmanto arī nakšņošanai.

 

Pēc ligzdošanas sezonas būrīšos sakrājas veco ligzdu paliekas, kas ir pilnas ar putniem nedraudzīgiem kukaiņiem – asinssūcējiem un spalvgraužiem. Mazie dobumperētāji nekad neizmanto veco, iepriekš izveidoto ligzdu, bet gan vienmēr būvē jaunu, tādēļ reiz pienāk brīdis, kad būrītis ir pilns. Tas jātīra reizi gadā, kad beigusies ligzdošanas sezona – ja jumtiņš ir noņemams, tad būrītis jānoceļ no koka un, paceļot jumtiņu, jāizber viss, kas būrītī sakrājies. Tieši rudens mēneši – septembris, oktobris un novembris ir īstais laiks, kad palīdzēt mazajiem lidojošajiem draugiem sakopt savas mājas!

 

Detalizētāka informācija un žurnālistu pieteikšanās ekskursijai, zvanot uz tālruni 26568825, Ingai Miķēnai.

 

Informāciju sagatavoja:

Tomass Kotovičs,

LVM Komunikācijas daļas vadītājs