10 • 09 • 2009

Cūkmens savācis vairāk nekā 100 tonnas šķiroto atkritumu

Cūkmena "Šķirolūcijas" kampaņā iesaistījušies un pie visiem Rimi Hipermārketiem Rīgā un lielveikaliem Jūrmalā izvietotajos konteineros atkritumus šķirojuši vairāk nekā 2000 cilvēku.

 

Kopumā visas vasaras garumā iedzīvotāji sašķirojuši vairāk nekā 100 tonnas atkritumu. "Šķirolūcijas" ietvaros, viesojoties 17 Latvijas pilsētās, Cūkmens uzrunājis vairāk nekā 6 000 iedzīvotājus un savācis gandrīz 300 dažādas idejas Latvijas sakopšanai. Interesantākās un labākās idejas Cūkmens plāno arī īstenot, padarot Latviju, kā arī tās mežus sakoptākus.

 

Pēc atkritumu apsaimniekošanas kompānijas SIA Nelsens datiem, iedzīvotāji visvairāk šķirojuši stikla izstrādājumus. "Šķirolūcijas laikā šķirotā stikla apjoms audzis par 50%," norāda SIA Nelsens valdes loceklis Lauri Tarlaps. Vienlīdz aktīvi šķirots gan papīrs, gan plastmasa, kas sastāda gandrīz pusi no visiem sašķirotajiem atkritumiem.

 

Šķirot atkritumus pie visiem Rimi Hipermārketiem Rīgā, kā arī pie Rimi lielveikaliem Lielupē un Kauguros būs iespējams līdz 12. septembrim. Pēc tam akcijas organizatori aicina tos nodot gan SIA Nelsens, gan kopīgi ar Cūkmenu turpināt cīņu, lai atkritumu šķirošana arī Latvijā būtu tikpat pieejama, kā citur Eiropā.

 

Šķirolūcijas ietvaros Cūkmens viesojās 17 Latvijas pilsētās, kurās uzrunāja iedzīvotājus un informēja par atkritumu šķirošanas nepieciešamību, iepazīstināja ar šķirošanas statistiku un iespējām tādējādi saudzēt Latvijas dabu. Šķirolūcijas ietvaros Cūkmens apzinājis pilsētas, kurās ir pieejama atkritumu šķirošanas sistēma, savukārt reģionos, kur šķirošana iedzīvotājiem nav iespējama, tā vietā, lai atkritumus izmestu mežā, Cūkmens informēja par to, kā pašu spēkiem samazināt atkritumu apjomu – veidot kompostu, nodot makulatūru, nevajadzīgās mantas nevis izmest, bet gan atdot kādam, kam tās var būt noderīgas.

 

Tāpat Cūkmens aicināja ikvienu piedāvāt savas idejas, kā padarīt Latvijas dabu tīrāku. Piemērot sodus tiem, kas izmet atkritumus mežā, biežāk organizēt talkas un vides sakopšanas pasākumus, atkritumus izmest tikai tiem paredzētajās vietās, veikalā iegādāties preces, kuru ražotājs jau parūpējies par dabu, iesaiņojot produktu videi draudzīgā iepakojumā – šīs ir tikai dažas idejas, kuras Latvijas iedzīvotāji ieteikuši vides sakopšanai. Visaktīvāk ierosinājumus, kā padarīt Latvijas dabu tīrāku, pauduši gados jauni cilvēki. Savukārt visvairāk inovatīvu ideju nācis no jelgavniekiem un dobelniekiem.

 

"Milzīgs gandarījums, ka iedzīvotāji tik aktīvi iesaistījušies Cūkmena "Šķirolūcijas" kampaņā. Tas liecina par to, ka arī Latvijā esam gatavi uz aktīvu rīcību vides sakopšanā," akcijas organizatoru - a/s Latvijas valsts meži, SIA Rimi Latvia un SIA Nelsens vārdā gandarījumu pauž Tomass Kotovičs, a/s Latvijas valsts meži Komunikācijas daļas vadītājs.

 

Inga Miķēna,

LVM Komunikācijas projektu vadītāja,

Tel. +371 67 80 54 32