12 • 08 • 2009

AS „Latvijas valsts meži” plāno uzlabot darba ražīgumu investējot modernās IT tehnoloģijās

AS „Latvijas valsts meži” (LVM) izsludinājusi iepirkumu par jaunas, vienotas mežsaimniecības darbu plānošanai un kontrolei paredzētas informācijas sistēmas ieviešanu, kas jau tuvākajā nākotnē palielinās darba ražīgumu un ļaus ietaupīt.

2008. gadā LVM apaļo kokmateriālu sortimentu realizācijas apjoms sastādīja 2,68 milj. m3 un tie tika piegādāti 235 uzņēmumiem, LVM klientiem. Ražošanas apjoma nodrošināšanai LVM izmanto mežizstrādes un kokmateriālu pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju pakalpojumus. Mežizstrādes pakalpojumu sniedz 57 uzņēmumi un darbu izpildē iesaistīti 65 harvesteri (kokmateriālu sagatavošanas mašīnas) un 65 forvarderi (kokmateriālu pievešanas mašīnas). Kokmateriālu pārvadājumu pakalpojumu sniedz 43 uzņēmumi un darbu izpildē iesaistītas 120 kokvedējautomašīnas. Pavisam gada laikā apaļo kokmateriālu sortimenti tika sagatavoti 6905 cirsmās. Katru dienu pircējiem tika nosūtītas vidēji 300 kokmateriālu kravas, kas nozīmē tāda paša skaita darba uzdevuma sagatavošanu un izsniegšanu pārvadājumu pakalpojumu sniedzējiem un kravas pavaddokumentu noformēšanu.  Papildus apaļo kokmateriālu sortimentu pārdošanai, ražošanai un piegādei pircējiem, LVM ir uzsākusi enerģētisko šķeldu ražošanu no ciršanas atliekām (koku zari, galotnes, sīkkoksne).

Visa šī milzīgā darba apjoma koordinēšana un uzskaite, bez informācijas tehnoloģiju sistēmu atbalsta mūsdienās vairs nav iespējams. Šobrīd uzņēmumā to veic vairākas savstarpēji grūti integrējamas nišas informācijas sistēmas. Tā kā tuvāko gadu laikā ir plānots ievērojams kokmateriālu un it sevišķi šķeldas ražošanas apjomu kāpums ir pieņemts lēmums līdz 2012. gadam pāriet uz vienotu informācijas sistēmu un datu apriti. Kopējās investīcijas šajā projektā var sastādīt ap 700 tūkst. Ls. Jauna, centralizētā informācijas sistēma, ļaus uzlabot plānošanai un lēmumu pieņemšanai nepieciešamās informācijas kvalitāti, tās pieejamību un aprites ātrumu. Gala rezultātā tas ļaus palielināt kopējo darba ražīgumu visā uzņēmumā.

Piemēram, pēc sistēmas ieviešanas plānots, ka kokmateriālu un šķeldas transportēšanas izmaksas, kritīsies par 10-15%. To iespējams sasniegt veicot kokmateriālu plūsmas un maršrutu optimizāciju, ja tiek samazināts vidējais transportēšanas attālums no 126 km (2008. g.) līdz 113 km (2012. g.), kā arī palielinot transporta noslodzi (ar kravu) no 53% (2008. g.) līdz 56% (2012. g.). Tikai samazinot transportēšanas izmaksas par 10%, uzņēmums pēc sistēmas ieviešanas katru gadu varēs ieekonomēt ap 2,8 milj. Ls, bet samazinot transportēšanas izmaksas par 15 % naudas līdzekļu ekonomija var sastādīt pat 4,2 milj. Ls ik gadu.

Tāpat izmantojot IT risinājuma sniegtās iespējas samazināsies vidējais reisa ilgums no krautuves līdz piegādes vietai, palielināsies vidējais reisu skaits un kokmateriālu apjoms, ko 1 dienā var pārvadāt 1 kokvedējs. Tas ļaus izvairīties no transportēšanas pakalpojumu sniedzēju un iesaistīto tehnikas vienību skaita un ar to saistīto uzskaites, kontroles, administrēšanas izmaksu palielinājuma tieši proporcionāli pret ražošanas apjomu pieaugumu.

No jaunās sistēmas ieguvēji būs arī uzņēmuma partneri, jo tā ļaus paaugstināt kokmateriālu piegāžu precizitāti. Tāpat plānots, ka pēc sistēmas ieviešanas klienti varēs attālināti pieslēgties sistēmai un sekot piegāžu plāna izpildei dažādos tā realizācijas etapos.

 

 

 

Vairāk informācijas:

Tomass Kotovičs, LVM Komunikācijas daļas vadītājs

Tel. 67805432